Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Glòria Barrete –CR/Poblet) Agost és sinònim de festivals de música, concerts i actes culturals a moltes poblacions catalanes. El Festival de Música Antiga de Poblet és una d'aquestes propostes, consolidades ja després de sis edicions consecutives i capitanejada des del primer moment pel mestre Jordi Savall. Aquest cap de setmana s'ha celebrat la sisena edició del Festival que ha comptat amb quatre concerts, tres conferències prèvies i més de dos mil assistents.

Divendres es donava el tret de sortida al Festival amb el concert 'Camins de l'exili i de l'esperança'. Un concert que ha comptat amb l'assistència del president de la Generalitat, Quim Torra, i que transportava a països de la Mediterrània a través de l'orquestra Orpheus XXI. "La música trenca aquests dies el silenci del monestir de Poblet", recordava l'abat del monestir, Octavi Vilà, durant el parlament inaugural.

Durant més d'hora i mitja músiques de Bangladesh, Israel, Síria, Turquia, Sudan, Armènia, Líban, Marroc o Grècia, exemplificaven durant el concert el diàleg entre cristians, jueus o musulmans al voltant del Mediterrani. Un escenari, el Mediterrani, que massa sovint "és escenari de dolor", ha afirmat Vilà, però que també "uneix pobles".

"Som els homes qui creem les fronteres", ha reconegut. A través del concert inaugural una vintena de músics han portat "un missatge d'esperança a través de la música" en ple antic dormitori dels monjos del monestir de Poblet.

El segon concert ha anat de la mà del grup Tasto Solo que ha proposat un recorregut per l'Anglaterra de la primera meitat del segle XVI. El tercer dels concerts, 'Le concert des Nations' ha interpretat l'obra de François Couperin. Diumenge es tancava el Festival amb el concert inèdit de les Ensaladas de Mateu Fletxa, compositor del segle XV que va acabar la seva vida com a monjo del monestir.

Abans de cada concert s'ha celebrat una conferència en què diferents experts han reflexionat a l'entorn del contingut de cada programa. Josep M. Bricall, Eduard Segarra i Josep M. Gregori han estat els conferenciants d'enguany. Una vegada finalitzat el Festival des de l'organització fan un balanç molt positiu d'assitència de públic.

Un total de 2.200 persones han assistit a algun dels quatre concerts i les tres conferències que han conformat l’oferta del certamen. En tres dels quatre concerts s’han arribat a exhaurir les localitats, motiu pel qual ja s'ha decidit treballar per incrementar lleugerament l’aforament en la propera edició.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.