Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR/Vatican News) Dirigint-se a tot el món en el tradicional missatge de Pasqua, el papa Francesc ha recordat aquest diumenge no només la guerra a Ucraïna, sinó tots els països turmentats per llargs conflictes i violència, i posats a prova amb greus tensions socials i dramàtiques crisis humanitàries. El pontífex ha definit la pau com una “responsabilitat primordial de tots” i ha recordat que l’acollida de migrants i refugiats és possible.

Ho ha fet assenyalant “les portes obertes de tantes famílies i comunitats que acullen migrants i refugiats arreu d’Europa”. I aquí ha identificat l’esperança que “aquests nombrosos actes de caritat esdevinguin una benedicció per a les nostres societats, a vegades degradades per tant egoisme i individualisme, i ajudin a fer-les acollidores per a tothom”. Però Francesc també espera sol·licitud per "altres situacions de tensió, patiment i dolor”.

"Deixem que la pau de Crist entri a les nostres vides, a les nostres llars, als nostres països!" convida Francesc en el seu Missatge de Pasqua Urbi et Orbi. Cent mil fidels han acompanyat el papa a la plaça de Sant Pere del Vaticà. L’han acompanyat els cardenals Renato Raffaele Martino i Michael Czerny, enviats dues vegades en les últimes setmanes a Ucraïna i països veïns que estan rebent refugiats per mostrar la proximitat de l’Església amb el poble ucraïnès.

Com una Quaresma que no vol acabar

El Pontífex repeteix les paraules de Jesús ressuscitat als seus deixebles: “La pau sigui amb vosaltres”, però defineix aquest any com una “Pasqua de guerra”, perquè “hem vist massa sang, massa violència" i és dur" creure que Jesús ha ressuscitat veritablement, que ha vençut de debò la mort”. Però “Crist ha ressuscitat! Ha ressuscitat de debò!”, afirma Francesc, encara que el que estem vivint sembli una Quaresma que no vol acabar. L’al·lusió a la situació d’Ucraïna és clara, però el pensament del Papa també és per a aquelles nacions que porten dècades marcades pels conflictes, aquelles que viuen una crisi humanitària dramàtica o problemes greus.

També ha tingut en compte el balanç de dos anys de pandèmia: “Era el moment de sortir del túnel junts, de la mà, ajuntant les nostres forces i recursos... I en canvi som que en nosaltres encara no hi ha l’esperit de Jesús, encara hi ha l’esperit de Caín, que mira. Abel no com a germà, sinó com a rival, i pensa com eliminar-lo. Necessitem el Crucifix Ressuscitat per creure en la victòria de l’amor, per esperar la reconciliació”, ha dit.

El Papa ha recordat que “les ferides al cos de Jesús ressuscitat són el signe de la lluita que ell va lluitar i va guanyar per nosaltres, amb les armes de l’amor, perquè puguem tenir pau, estar en pau, viure en pau”. I ha invocat la pau esmentant el que està passant a l’Europa de l’Est: “La pau sigui per a la maltractada Ucraïna, tan durament provada per la violència i la destrucció de la guerra cruel”.

Refugiats, desplaçats, gent gran i nens, al cor del Papa

Francesc ha insistit amb què tothom es compromet a demanar la pau i insta els líders de les nacions a escoltar “el crit de pau del poble”. I ha assegurat: "Guardo al meu cor totes les nombroses víctimes ucraïneses, els milions de refugiats i desplaçats interns, les famílies dividides, els ancians que es queden sols, les vides trencades i les ciutats arrasades. Tinc als ulls la mirada de nens que han quedat orfes i que fugen de la guerra. Mirant-los, no podem deixar d’escoltar el seu crit de dolor, juntament amb el dels molts altres nens que pateixen arreu del món: els que moren de fam o de desatenció, els que són víctimes de maltractament i violència i els a qui se li ha denegat el dret a néixer”.

Francesc ha pregat també perquè “hi hagi pau per a l’Orient Mitjà, trencat per anys de divisions i conflictes”. I ha demanat “pau per Jerusalem i pau per als qui l’estimen, cristians, jueus i musulmans. Que israelians, palestins i tots els habitants de la Ciutat Santa, juntament amb els pelegrins, experimentin la bellesa de la pau, visquin en fraternitat i accedeixin lliurement als Llocs Sants en el respecte mutu dels drets de cadascú”.

També ha recordat els pobles del Líban, Síria i l’Iraq. Ha demanat la pau “per a Líbia, perquè troba estabilitat després d’anys de tensions, i per al Iemen, que pateix un conflicte oblidat amb constants víctimes”, i espera que “la treva signada els darrers dies torni l’esperança a la població”. A continuació, ha exhortat a resar “per Myanmar, on persisteix un escenari dramàtic d’odi i violència, i per l’Afganistan, on les tensions socials perilloses no s’estan reduint i on una crisi humanitària dramàtica turmenta la població”.

Ha fet després extensiva la invocació a tota l’Àfrica: “Que hi hagi pau per a tot el continent africà, perquè cessi l’explotació de la qual és víctima i l’hemorràgia provocada pels atemptats terroristes, especialment a la zona del Sahel, i trobareu un suport concret en la fraternitat dels pobles. Redescobreix Etiòpia, afectada per una greu crisi humanitària, el camí del diàleg i la reconciliació, i la fi de la violència a la República Democràtica del Congo. Que hi hagi pregària i solidaritat pels pobles de l’est de Sud-àfrica, afectats per inundacions devastadores”.

Finalment, Francesc ha resat per Amèrica Llatina, on la pandèmia ha empitjorat algunes condicions socials, “exacerbades també per casos de delinqüència, violència, corrupció i narcotràfic”, i de nou per la reconciliació de l’Església catòlica canadenca amb els pobles indígenes.

La pau, 2respon

Tornant de nou a la guerra, ha advertit que tot conflicte porta conseqüències que impliquen tota la humanitat: des del dolor al drama dels refugiats, passant per la crisi econòmica i alimentària”. Però ha animat a mirar a Jesús que ha vençut la mort i dona pau: “Davant els continus signes de la guerra, així com les nombroses derrotes doloroses de la vida, Crist, vencedor del pecat, de la por i de la mort, ens exhorta a no lliurar-nos al mal i a la violència. Germans i germanes, deixem-nos vèncer per la pau de Crist! La pau és possible, la pau és un deure, la pau és la responsabilitat primordial de tots!”

Aleshores, el cardenal Martino ha aanunciat la benedicció del Papa amb una indulgència plenària, en les condicions habituals. Francesc ha recitat la fórmula solemne i ha concedit tot el perdó dels pecats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.