Vés al contingut
Catalunya Religió
Orgue Sant Felip Neri
Galeria d'imatges

CR / SANT FELIP NERi La Congregació de l'Oratori de Sant Felip Neri, l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i la Fundació Montserrat Torrent han signat aquest dimarts a l’Església de Sant Felip Neri de Barcelona un conveni que regula el nou ús de l'orgue. A partir d’ara el podran utilitzar per activitats docents alumnes i professors de l’ESMUC. Es tracta d’un orgue únic a Barcelona per la seva tonalitat barroca.

El conveni l’han signat els representats de les institucions implicades: el pare Ferran Colàs, prepòsit de l’Oratori i president de la Fundació Montserrat Torrent, i Núria Sempere, directora general de l’Escola Superior de Música de Catalunya. En l’acte també hi ha intervingut l’organista Juan de la Rubia. En l’acte també s’hi ha assistit la reconeguda organista Montserrat Torrent que ha rebut una còpia del conveni, i el mestre constructor de l'orgue, Albert Blancafort.

El pare Colàs ha presentat aquest nou conveni com una mostra de que “l’Oratori és ben viu”. I ha agraït especialment a Montserrat Torrent que cedeixi l’orgue “pel bé de tots i pel bé de la música que volem més arrelada aquí”. El prepòsit també ha emmarcat la importància de l’orgue en l’Oratori perquè “una cosa és l’instrument i una altra cosa és la vivència íntima i espiritual que permet experimentar”.

Juan de la Rubia ha destacat com aquest conveni té continuïtat amb la tasca desenvolupada per Montserrat Torrent “reconeguda en el món sencer com a intèrpret però que sobretot ha estat una mestra”. Núria Sempere ha presentat aquest acord com una mostra més de com “la Congregació de Sant Felip Neri ha donat mostres al llarg de la història que no és una Congregació tancada, sinó que s’ha donat a la societat”.

Finalment, Montserrat Torrent ha mostrat la seva alegria pel conveni: “una de les meves il·lusions era que l’orgue també servis per la formació”.

La signatura del conveni ha permès també poder escoltar de nou Montserrat Torrent interpretant la Fantasia cromàtica a 4, SwWV 258. J.P. Sweelink a l’orgue que porta el seu nom. El breu concert també ha comptat amb la interpretació de l’organista de Sant Felip Neri, Bernat Bailbé, i dels alumnes de l’ESMUC, Eduardo María i Jordi Hortal, amb un Fantasia a quatre mans. Els assistents a l’acte també han pogut pujar al cor on Bernat Bailbé ha fet una explicació sobre les singularitats de l’instrument.

Assaigs i concerts oberts al públic

El conveni permet a partir d’ara que estudiants i professors de l’ESMUC utilitzin l’orgue per la seva activitat docent i acadèmica durant tot el curs. Concretament, l’orgue estarà disponible per a l’estudi i pràctica de l’instrument per part de l’alumnat i professorat d’orgue els matins de dilluns a divendres.

El conveni també preveu activitats gratuïtes obertes al públic. L’ESMUC oferirà, com mínim, dos concerts cada any amb alumnes a l’Orgue Montserrat Torrent. A més, s’obriran al públic els recitals de final de grau o de màster de l’ESMUC. Amb aquest acord s’amplia la possibilitat d’escoltar i gaudir de l’Orgue Montserrat Torrent, a més de l’ús en les celebracions litúrgiques i altres concerts que ja es realitzen al temple.

L’Orgue Montserrat Torrent es va inaugurar el desembre de 2021. Ha estat un projecte promogut durant anys per l’organista de prestigi internacional Montserrat Torrent, que amb 97 anys continua activa i oferint concerts arreu del món. Amb aquest conveni l’orgue també estarà a disposició de la docència i del perfeccionament dels organistes de l’ESMUC.

Aquest acord amplia els orgues que l’ESMUC pot utilitzar per la formació en aquest instrument. A més de l’instrument propi de l’ESMUC, es compta amb un acord amb el de la cripta de la Sagrada Família i el de la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè.

Alhora, l’Oratori referma la seva vocació cultural i social al cor de la ciutat de Barcelona, a més de l’aportació religiosa i espiritual. L’Oratori de Sant Felip Neri va celebrar els 350 anys de presència a Barcelona el passat 15 de juny i està desenvolupant un nou pla d’usos i activitats amb l’objectiu de ser un punt de referència per a tota la ciutadania.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.