Vés al contingut
Catalunya Religió
sant-felip-neri-concert-8
Fotografia: Animaset.
Galeria d'imatges

Sant Felip Neri “Som aquí per reafirmar el nostre compromís amb el futur de l’Oratori i l’optimisme amb què ho fem. Estem convençuts que avui –com en el moment de la seva fundació- l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona està cridat a jugar un paper rellevant des del cor mateix de la nostra ciutat”. Aquestes paraules han obert el concert extraordinari que s’ha celebrat aquest dijous 15 de juny al vespre per commemorar els 350 anys de l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona. L’actual prepòsit de l’Oratori, Ferran Colàs, ha exposat alguns dels projectes que ja estan en marxa i que accentuen la tradició musical i espiritual de l’Oratori.

En concert ha tingut un programa extraordinari amb l’actuació de la Coral Sant Jordi, dirigida per Laia de las Heras, l’organista Montserrat Torrent i la Jove Capella Reial de Catalunya. Entre els assistents hi havia Jordi Savall, diversos regidors electes de Barcelona i representants del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Colàs ha recordat l’estreta relació de l’Oratori amb la música. Des de fa gairebé quaranta anys l’Oratori hostatja la Coral Sant Jordi, una relació que ara es vol reforçar i ampliar. L’Església de Sant Felip també acull la Fundació Montserrat Torrent i l’orgue que porta el seu nom. Un orgue únic a Barcelona per la seva tonalitat barroca i que es va inaugurar ara fa dos anys.

“Sant Felip Neri ha de ser un espai d'interpretació i promoció de la música barroca”

“Aquest temple ha estat exemple de la revifada que, des de fa un temps, té la música barroca i antiga”, ha explicat Colàs. Per això ha destacat la participació en el concert de la Jove Capella Reial de Catalunya dirigida per Lluís Vilamajó: “Volem un futur proper que passi per promoure l’Oratori com espai d’interpretació i promoció d’aquesta tipologia de música, la barroca i antiga, on esperem que la Fundació Centre Internacional de Música Antiga, presidida per Jordi Savall, hi pugui tenir un rol rellevant”.

Colàs ha remarcat que “en aquest futur l’eix central de la nostra activitat ha de passar –també- per la dimensió espiritual, i la promoció de la vida cristiana en comunitat”.

Referència per a personatges claus del catalanisme

En l’acte s’ha projectat un documental sobre la història i el patrimoni de l’Oratori que es va obrir a Barcelona el 15 de juny de 1673. Durant aquests 350 anys ha estat un focus d’espiritualitat, però també de música i cultura. Personatges clau del catalanisme com el poeta Jacint Verdaguer, el bisbe Torras i Bages, l’arquitecte Antoni Gaudí, o el mestre Lluís Millet van participar intensament en la vida de l’Oratori. També va influir a sants catalans com sant Josep Oriol o sant Antoni Maria Claret.

Els seus moments dramàtics i exilis també han format part de la història de l’Oratori com el setge i la derrota de 1714 o els bombardejos de la Guerra Civil.

El concert gratuït per celebrar els 350 anys ha omplert l’església del barri gòtic de Barcelona. Diumenge 18 de juny, a les 12 del migdia, continuarà la celebració amb una eucaristia d’acció de gràcies pels 350 anys de l’Oratori de Sant Felip a Barcelona.

També aquest dimarts a la tarda, Sant Felip Neri va organitzar dues sessions d’un assaig de la Jove Capella Reial de Catalunya obert a tot el públic i a entitats socials.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.