Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jesuïtes) Aquest dilluns s'han inaugurat els actes de celebració dels 20 anys del Centre Sant Jaume de la Fundació Carles Blanch. L'escola Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi acull fins el proper 9 de novembre una exposició que repassa la trajectòria d'aquest centre socioeducatiu ubicat al barri de Gorg de Badalona. Aquesta és avui la principal obra social del col·legi.

“La nostra educació no es pot entendre sense la crida al compromís social”, ha defensat Antoni Parellada. El director del col·legi Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi ha donat la benvinguda a la cinquantena d'assistents, que ha inclòs en “la gran família del Sant Jaume”. Ho ha fet sota el plafó que parla de l'origen de l'entitat, titulat 'Sant Jaume i Sant Ignasi, sempre units'.

Parellada ha recordat que “el Sant Jaume neix del centenari del Sant Ignasi”. S'ha situat en l'any 1995, quan la comissió organitzadora d'aquell centenari va considerar oportú fer-ne memòria viva. “Es va decidir deixar un record viu, que realitzés un dels eixos fonamentals del projecte educatiu d'aquesta escola: el compromís social”. Una dimensió que identifica tots els centres educatius de la Companyia de Jesús, segons Parellada.

En el seu parlament també ha recordat el jesuïta que va inspirar els fundadors de l'entitat: “No és cap casualitat que el Centre Sant Jaume estigui sota el patronatge d'una fundació que porta el nom de Carles Blanch”. Aquest jesuïta va dirigir el col·legi amb una clara intencionalitat social: va obrir-la a noves famílies i va portar-hi la formació professional. “Carles Blanch va ser la persona que va consolidar i va fer estable i irreversible aquest eix del compromís social”, ha explicat.

20 anys d'il·lusió i compromís

El president de la Fundació Carles Blanch, Jaume Boadas, ha repassat l'evolució històrica del centre, des que va obrir les portes com a centre obert el 1996 i fins avui. Com a fil conductor de totes les etapes, ha parlat d'una acció duta a terme “amb molta il·lusió i molt compromís”.

“Il·lusió i compromís, això no canvia”, ha insistit. En canvi, sí que ha parlat de nous fronts oberts fruit de la crisi i dels moviments migratoris. Ara ens vénen dues idees més al cap: “Les necessitats dels infants de Badalona Sud segueixen creient. Som conscients que hi ha molt a fer”, ha dit.

El president del patronat també ha defensat que són moltes les institucions que avalen la tasca socioeducativa del Centre Sant Jaume. “Això ens reconforta i ens dona molts ànims”. L'entitat forma part del sector social de la Companyia de Jesús a Catalunya i de la xarxa de centres socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés.

“Les necessitats hi són i el mètode funciona: anem endavant”

Boadas ha repassat la història amb una mirada de futur: “Les necessitats hi són i el mètode funciona: anem endavant”. Com a president del patronat ha explicat la projecció d'un nou edifici que serà tres vegades i mitja l'actual. I que la decisió és fruit de voler oferir “més i millor”: atendre més famílies i donar-los un millor servei.

També ha recuperat el lema del vintè aniversari: 'Celebrem el passat construint futur'. “La nostra voluntat és donar futur als nois i noies de Badalona”, ha conclòs.

4.000 persones ateses

El director del Centre Sant Jaume, Grau Ussetti, ha xifrat en unes quatre mil les persones ateses al llarg dels 20 anys de l'entitat. Una trajectòria de compromís que, ha dit, no hauria estat possible sense la col·laboració de moltes persones.

Per aquesta raó, el programa d'actes d'aquesta celebració preveu espais per als treballadors i usuaris, però també per als voluntaris que col·laboren amb el centre. “Hem intentat que tothom pugui sentir-se part del Sant Jaume”.

Ussetti ha recordat la tasca diària del centre al barri de Gorg: “A Badalona hi ha realitats diferents que demanen un suport”. I ha conclòs subratllant la importància de “seguir-hi apostant”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.