(Laura Mor –CR) Al número 33 del carrer Tortosa hi ha una porta discreta que amaga vint anys de feina sistemàtica a favor dels infants més vulnerables del sud de Badalona. És el Centre Sant Jaume de la Fundació Carles Blanch, un centre socioeducatiu que forma part del sector social de la Companyia de Jesús. Aquest dilluns l'escola Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi acull la inauguració del 20è aniversari de l'entitat. Els actes de celebració s'allargaran fins el 9 de novembre.
L'entitat ofereix com a principal actiu l'acompanyament integral. “Un dels trets característics del Centre Sant Jaume és el compromís dels professionals per dinamitzar, cobrir i mobilitzar tots els àmbits que permeten acompanyar l'infant i la seva família”, explica Grau Ussetti, director de l'entitat.
Sense aquesta visió sistèmica difícilment haurien aconseguit ser un agent socioeducatiu reconegut a la ciutat. “El Centre Sant Jaume és una entitat consolidada que té el reconeixement de les entitats civils de Badalona”, apunta el jesuïta Francesc Xicoy, membre del patronat de la fundació i un dels inspiradors del projecte. La visió de treball en xarxa, però, depassa la ciutat. Un exemple recent el trobem en la seva adhesió a la xarxa de centres socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés.
Amb el lema 'Celebrem el passat construint futur', la celebració dels 20 anys té un objectiu triple. Per una banda, ha de servir per generar espais de trobada entre generacions i agrair la tasca de tantes persones que han fet possible aquesta trajectòria. També es volen reforçar els vincles entre l'equip humà que opera a Badalona i la comunitat educativa de Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi, nucli fundador del Centre Sant Jaume. I, finalment, la celebració ha d'enfortir l'entitat i fer-la créixer per millorar els seus serveis.
Créixer per millorar el servei
“Les necessitats d’atenció als infants de Badalona encara estan lluny de ser cobertes” explica el president del patronat Jaume Boadas. És per això que l'entitat ha projectat la construcció d'un nou edifici. “Volem donar un millor futur als infants i joves que acompanyem des dels diferents projectes”.
Des de la direcció del centre, Ussetti considera que l'ampliació i millora dels locals possibilitarà “una intervenció més individualitzada, sigui des de l'espai de tutoria, del reforç educatiu o des de l'acompanyament terapèutic” i també permetrà “potenciar les habilitats i capacitats individuals i grupals”.
La memòria 2016 recull la tasca de 20 professionals contractats i 83 voluntaris. Amb el seu treball, definit per una clara vocació de servei, el Centre Sant Jaume ha atès un total de 421 persones en situació d'alta vulnerabilitat o en risc d'exclusió social. “Els infants i les famílies que acompanyem, tot i les seves situacions de risc, també tenen els seus propis desitjos i anhels de felicitat”, recorda el director del centre.
L'equip està format, sobretot, per educadors, treballadors socials, psicòlegs, psicopedagogs i integradors socials. Treballen com a centre obert en l'àmbit lúdic i preventiu; donen suport a l'escolarització en un territori amb un alt índex d'absentisme; també tenen projectes dedicats a la formació i a la inserció sociolaboral; i des de la UEC Gorg Sant Jaume ofereixen un recurs d’educació formal, reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
L'inici com a centre obert
El projecte es va gestar amb motiu del centenari de la ubicació del Col·legi Sant Ignasi a la vila de Sarrià. Els membres de la comissió que organitzava els actes commemoratius van voler donar un caire social a l'efemèride. Van acudir a Càritas Diocesana de Barcelona, que els va oferir un projecte vinculat a la parròquia Sant Jaume Apòstol de Badalona. El Centre Sant Jaume va obrir les portes com a centre obert l'any 1996 al número 67 del carrer Tortosa de Badalona.
De seguida, el 7 d'abril de 1997, es va constituir la Fundació Carles Blanch. Era l'expressió social del Col·legi Sant Ignasi –actualment Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi, junt amb l'Associació de Pares i Mares d'Alumnes, l'Associació d'Antics Alumnes i la Fundació Sant Ignasi.
El perfil de Carles Blanch
La nova fundació rep el nom del jesuïta Carles Blanch i Xiró (1929-1975), que va dirigir el Col·legi Sant Ignasi de Sarrià amb una clara empremta social. En un llibret editat el desembre de l'any de la seva prematura mort (Carlos J. Blanch, educador cristiano, 1975), el seu germà, Antoni Blanch, en recordava la qualitat del seu lideratge i un “temperament actiu i emprenedor”. Creient, optimista, comunicatiu i amb una gran capacitat operativa, feia funcionar els projectes, explica.
“La vida dels vots religiosos facilita una total entrega, despresa i universal, i és el camí per a realitzar la gran idea de l'extensió del Regne de Déu”, va escriure Carles Blanch. Entenia que el seu objectiu vital era “l'amor a tots els homes”.
Una estimació que el va fer apostar per la justícia social. Marca de la casa. En aquell moment, Pedro Arrupe dirigia la Companyia de Jesús amb el mateix accent. Segons Blanch, “la dedicació als pobres és també la forma concreta de lluitar contra l'ateisme, ja que la font de l'ateisme contemporani és l'escàndol d'una Església passiva davant la injustícia social”.
Quan va ser nomenat director de l'escola –en aquell moment se'n deia 'rector'– ja es va posicionar en aquest sentit: “L'estructura del col·legi ha d'acomodar-se al màxim rendiment social. Ha d'estar oberta, de fet, a totes les classes socials, perquè no podem consentir que aquest col·legi, que ha de ser plataforma de promoció cultural i cristiana, no atengui els sectors més abandonats de la ciutat, o fomenti a les seves aules un clima de privilegi de classe”. D'aquell desideràtum en va posar a la pràctica diverses iniciatives d'obertura i de socialització de l'escola.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.