Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals i Vila –CR) La literatura contribueix a comunicar i a normalitzar la diversitat religiosa. Així ho explica el director d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, en el butlletí especial que publica la DGAR en motiu de Sant Jordi. La varietat de propostes inclou una selecció particular de cadascun dels membres del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa: Francesc Torralba, Joan Andreu Rocha, Maria Teresa Areces, Francesc Xavier Marín, Miquel Calsina i Yaratullah Monturiol.

Des de CatalunyaReligió.cat volem posar de relleu les recomanacions de la DGAR i n’afegim de collita pròpia. I és que el dia del llibre pot ser una bona ocasió per aproximar-nos a àmbits de la realitat que segueixen sent molt desconeguts a casa nostra: el tràfic de persones pels Pirineus durant la Segona Guerra Mundial i les rutes d'evasió de l'Holocaust, l'espiritualitat oriental, els origens del protestantisme als Països Catalans i l'ajuda que va donar l'Església Reformada francesa als evangèlics catalans durant la Guerra Civil.

Aquestes són algunes recomanacions relacionades amb religions minoritàries, espiritualitat i diversitat religiosa per aquest 23 d'abril.

HOLOCAUST
El marqués y la esvástica
Editorial Anagrama
Autors: Plàcid García-Planas i Rosa Sala Rose
Llibre d'investigació que aprofundeix en el paper que van tenir espanyols i andorrans durant la Segona Guerra Mundial. Es van matar i expoliar a jueus que fugien per Andorra de la Gestapo i l'Holocaust? Quin fou el paper del principat? Per què hi ha encara una 'llegenda negra' al voltant d'Andorra, país amb una llarga tradició de contrabandisme? Quin paper van tenir intel·lectuals espanyols que residien a París durant la ocupació nazi en el tràfic de persones que fugien per Espanya? Van estafar, saquejar i fins i tot facilitar la mort de famílies jueves? Són algunes de les preguntes que tracta de respondre aquest assaig, escrit pel periodista de la secció de 'La Vanguardia' Plàcid García-Planas i la assagista especialitzada en cultura alemanya Rosa Sala Rose, qui manté obert un blog sobre història d'Alemanya i del nacionalsocialisme.

TAOISME
Tao. Els ensenyaments del savi ocult
Editorial Kairós
Autor: J. M. Romero
És un dels llibres que recomana per aquest Dia del Llibre el Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, i és una introducció divulgativa i accessible dels ensenyaments del taoisme, amb un llenguatge senzill. L'obra està destinada al gran públic sintetitza els tres clàssics del taoisme: el Tao Te King, el Zhuang Zi i el Lie Zi, tot posant en relleu la vigència actual del seu missatge.

 

 

 

RELIGIONS ORIENTALS
Déus desconeguts. Viatge iniciàtic a les religions de l'Orient
Pagès Editors
Autor: Fèlix Martí
L'autor proposa un viatge a l’Orient per conèixer en directe les tradicions religioses nascudes a l’Àsia: les presenta de manera respectuosa i explica el seu patrimoni cultural i estètic, sense cap pretenció catequètica confessional. En aquest itinerari, Fèlix Martí explica les pràctiques religioses que ha observat a l’Índia, Sri Lanka, Nepal, Birmània, Tailàndia, Laos, Cambodja, Vietnam, Xina i Japó. Noés una guia de viatges, però el llibre vol ser útil per als lectors que vulguin aproximar-se a les religions orientals. El llibre està il·lustrat amb fotografies de l'autor i compta amb un pròleg de Joan Francesc Mira. És una de les suggerències del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa.

 

PROTESTANTISME
El metodisme a Capdepera
Documenta Balear
Autors diversos
Llibre prorrogat per Josep Lluís Carod-Rovira, editat amb motiu del 75 aniversari de la mort de Bartomeu Alou (1855-1938), qui va fundar l'obra metodista a Capdepera, que constava d'una comunitat religiosa i una escola. El treball està centrat en el metodisme local, però retrata també l'evolució de la societat balear al llarg de diferents etapes: el Sexenni Revolucionari, la Restauració, la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme.

 

 

GUERRA CIVIL
Jacques Delpech. Un pastor al servicio de los extranjeros
Fliedner Ediciones
Autors: Carole Gabel
Obra que aprofundeix en la vida i obra del pastor francès Jacques Delpech, que des de l'altre cantó dels Pirineus i sobretot durant la Guerra Civil, es va bolcar en l'ajuda material i espiritual als protestants catalans i espanyols i també als refugiats que arribaven a França fugint del franquisme. Una part de la memòria històrica fins ara desconeguda per a una gran majoria de l'opinió pública catalana.

 

 

 

ÍNDIA
Sadhana. El sentit de la vida
Fragmenta Editorial
Rabindranath Tagore
Tagore aborda en aquesta obra la relació de l’individu amb l’univers i amb l’absolut, la consciència de l’ànima, la realitat del jo, els camins de l’amor, de l’acció i de la bellesa, l’obertura a l’infinit. El llibre inclou un pròleg de Xavier Melloni i és una de les lectures que recomana el Centre d'Estudis per a les Tradicions de Saviesa (CETR).

 

 

 

 

ESPIRITUALITAT
La religión, el mundo y el cuerpo
Herder Editorial
Raimon Panikkar
El llibre recopila quatre articles de l'autor centrats en la dimensió humana de les religions, on insta entre altres temes a no separar el seu estudi del món, aborda la relació entre salut, salvació i espiritualitat, quin és el paper del cos en les religions i com aquest es converteix en un ídol o bé se segueix menyspreant.