Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Glòria Barrete CR) Foc, esperança i trobada és el lema escollit enguany per la Pasqua Jove al monestir de les Avellanes, a Lleida, que organitzen cada any els maristes de Catalunya i que aplega durant 4 dies fins a 300 joves de tots els indrets.

"La Pasqua a les Avellanes és donar-se l'oportunitat de conèixer l'experiència de Jesús, d'identificar-se amb la seva vivència, i de viure el que ell va viure ens els dies de Pasqua: el seu lliurament als altres, l'experiència de la mort i el dolor de la creu, l'experiència de la vida nova, de la resurrecció, de veure com Déu participa en la nostra vida i ens estima incondicionalment", resumeix Josep-Antoni Molina, membre de l'equip de Pastoral dels Maristes a Catalunya.

Una vivència de Pasqua que es realitza a través de dinàmiques, enfocades segons l'edat dels participants, que dividits per grups d'edat i experiència de fe poden fer el seu camí de trobada amb el Déu de Jesús.

Segons explica Molina, el grup d'iniciació, per joves de 17 anys, inicia en tot el que és la celebració i el sentit profund de la Pasqua; el grup de creixement, per joves de 18-19 anys, tracta el tema de l'autoestima, de l'ajuda del grup i del que suposa la vivència cristiana com a vida quotidiana; els grups d'aprofundiment, per gent de més de 19 anys, té tres possibilitats que són els grups de vivència, escollir tallers com cristians en revolució, que parla de la difícil relació que hi ha avui entre la teoria i la pràctica del cristianisme i com encaixar la nostra vivència de fe i la nostra visió del món davant d'una societat que defuig de paraules com Evangeli, pobresa, compromís o Déu. Un altre taller per identificar-se amb l'Evangeli, que es titula Qui dius que sóc jo?, i un tercer taller que treballa el cos, emoció i esperit. Dins del grup d'aprofundiment també hi ha el grup En Camí, una opció que s'aconsella per gent que té bastant experiència i porta 5 anys o més participant a la Pasqua. S'aprofundeix personalment des de la itinerància per diferents espais dels voltants del monestir, perquè la gent pugui tenir moments de silenci, moments de trobada personal amb Déu i també de compartir amb el grup les experiències que van vivint. I pels joves més grans, de més de 25 anys, hi ha la possibilitat de fer un procés més personalitzat des del desert.

Una Pasqua oberta a totes les realitats

Tot i que les dinàmiques estan preparades i guiades per un equip organitzador format per joves de diferents edats que s'han reunit regularment per preparar la Pasqua Jove, també existeixen temps lúdics, de convivència i espontanis que enriqueixen la vivència dels dies: "hi ha un espai molt significatiu que porta molts anys que és l'unplugged, un espai on la gent vol expressar les seves vivències des de la música, o des de l'expressió. És totalment espontani, i de vegades allò espontani té la riquesa del que és fresc i del que surt en aquell moment", afirma Molina.

Tot i que la organització de la Pasqua recau en l'orde marista, Molina té molt clar que la Pasqua a les Avellanes té un caràcter obert i d'Església diocesana: "és oberta a tota l'Església de Catalunya, i a totes les persones que vulguin viure l'experiència de Pasqua. De fet no només hi ha joves vinculats a la família marista, sinó també hi ha joves de parròquies, grups de lleure, joves que no estan vinculats a cap grup però que ho han vist per Internet i vénen a fer-la... la Pasqua no és ni ha de ser una activitat endogàmica."

I és que per a un jove assistir a la Pasqua de les Avellanes és "experimentar aquest amor incondicional de Déu, a partir de la trobada amb un mateix, amb els altres i amb el Déu de Jesús."

)