Vés al contingut
Catalunya Religió
Missa Sant Narcis 2022
[Foto: Bisbat de GIrona]

(CR) Festes de Sant Narcís a Girona. Aquest any sense bisbe, després de la mort de Francesc Pardo el passat 1 d’abril. Per això aquest any la solemne missa major de Sant Narcís, patró de la ciutat, l’ha presidit aquest dissabte al matí mossèn Lluís Suñer, administrador diocesà, a la basílica de Sant Feliu.

En l'homilia l’administrador diocesà no ha fet cap menció a la situació del bisbat de Girona a l’espera de nou bisbe un any i mig després que el bisbe Pardo presentés la renúncia en complir els 75 anys, i mig any després de la seva mort. Però hi ha fet referència a l'inici de la celebració i ha dit que es feia la missa de Sant Narcís "d'una manera gens habitual, sense bisbe". Ha explicat que "estem en temps d'espera, tot desitjant que no sigui massa llarg, Totes les diòcesis necessiten un bisbe i nosaltres necessitem un bisbe". Suñer va ser elegit administrador diocesà per governar la diòcesi quan va morir Pardo en un període d’interinitat que tothom esperava que fos més breu.

Suñer ha pronunciat una homilia adreçada a tothom i centrada en el sentit de la festa i la convivència. “La ciutat –la convivència humana– es construeix amb alguna cosa més que amb plans d’urbanisme o de mobilitat. Fan falta valors i criteris vàlids. I els valors no es venen pas en cap àrea de supermercat ni els pot legislar cap ple municipal”, ha dit en l’homilia aprofitant la celebració que té més ressò cada any al bisbat de Girona i amb la presència de les autoritats.

“Si invertíssim en educar la meitat del temps que invertim en armament, aniríem fent pujar El LlistóDE la convivència”

En aquest sentit ha assegurat que “si invertíssim en educar per a la convivència i en valors, la meitat del temps que invertim en esforç i diners en armament, o en l’esport com a negoci, segurament aniríem fent pujar el llistó del respecte i de la convivència”. I, tot seguit s’ha referit a la necessitat de crear un clima d’honradesa en les relacions laborals o de sinceritat en les relacions familiars, un clima de solidaritat amb els qui més pateixen les conseqüències de la crisi econòmica i dels qui estan en risc d’exclusió social o d’extrema pobresa, un clima de diàleg entre les diferents religions o cultures o un perquè les diferents opcions polítiques trobin camins de diàleg i d’entesa per treballar junts per una societat més justa i solidària.

És una crida que ha adreçat “a tothom: creients i no creients, catòlics, evangelistes, musulmans o d’altres religions” i que és més exigent pels qui “ens professem creients en Jesús ressuscitat”.

Festa i celebració

L’homilia també ha estat una reflexió sobre les celebracions com la festa major. “El contingut profund de la festa no són els focs artificials” i “per viure humanament fa falta alguna cosa més que «el pa i circ» dels romans: per viure humanament ens cal el pa de l’esperit: criteris, cultura, valors com la justícia, la pau, el respecte, el bé”.

Mossèn Suñer ha explicat que tota festa és inseparable de la celebració però que “no podem confondre la festa amb les vacances o amb la simple diversió. La diversió és necessària, però no és el mateix passar-s’ho bé que celebrar una cosa”. Per això a alertat que “el que sovint ens passa és que estem buidant de sentit la nostra vida social i cultural, i fins i tot la vida cristiana”. I ens porta a una situació en la qual “sovint no sabem què celebrem. O simplement no celebrem res”. "A molts conciutadans tant se’ls en dona que sigui sant Narcís, carnestoltes o Nadal". ha conclòs.

Entre altres autoritats a la missa solemne hi han assisit l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el conseller Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; el president Diputació de Girona, Miquel Noguer; i el cap de l'oposició, Salvador Illa. També ha estat emessa en directe per mitjans locals i pel web municipal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.