Vés al contingut
Catalunya Religió

(Museu de Lleida) 'Els amors dels déus' és la nova mostra temàtica que organitza el Museu de Lleida a partir d'una selecció de gravats del fons de la col·lecció Gelonch Viladegut. En aquesta ocasió, una vintena d'obres de diferents èpoques, tècniques i autors fan un recorregut pels amors dels déus de la mitologia clàssica, a través de cinc àmbits. La mostra, instal·lada a l'espai del cor de l'església, es podrà visitar fins a l'11 de setembre de 2022

Al llarg del temps, la mitologia clàssica, els seus protagonistes i les seves aventures, han estat una font inesgotable d'inspiració per a artistes de diferents èpoques. Aquests personatges i les seves vivències han esdevingut arquetips coneguts i assumits al llarg dels segles i fins als nostres dies. La lectura actual de la mitologia clàssica pot semblar, en ocasions, políticament incorrecta. Però aquestes històries han arribat fins a l'actualitat i han estat interpretades al llarg del temps de formes diverses. En tot cas, les hem de veure com el que eren, històries dels déus grecs i romans d'època clàssica, abans que s'imposés el cristianisme com a creença dominant i majoritària, que va convertir la mitologia clàssica en paganisme.

La mostra 'Els amors dels déus' exhibeix una vintena de gravats, majoritàriament dels segles XVII i XVIII, i alguns d'artistes més contemporanis, de mitjans del segle XX i del segle XXI. El fons Gelonch Viladegut conté obres que mostren el món mitològic romà, el refererent clàssic dels artistes del Renaixement, i en què s'emmirallen la societat i les monarquies dominants a Europa des del segle XVI. La mostra es divideix en cinc àmbits: els déus, seduccions a la natura, els herois, mitologia i monarquia, i parelles mítiques.

Amb motiu de l'exposició, s'ha editat un catàleg que, a banda d'una explicació ampliada de cada un dels gravats, a càrrec de la conservadora del Museu de Lleida, Carmen Berlabé, presenta un text introductori de Mireia Rosich, directora del Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, historiadora de l'art, que recentment ha publicat un llibre sobre mitologia grega: L'essència del mite. Dotze figures femenines de l'antiguitat clàssica.

'Els amors dels déus' és la segona exposició temàtica dels gravats del fons Gelonch Viladegut després de 'Les guerres a Catalunya entre 1635 i 1714', que es va poder veure al mateix espai del cor de l’església, entre el 31 de març i el 12 de setembre de 2021, i després de la primera, la presentació d’una selecció de gravats, en motiu del dipòsit permanent que va fer el seu propietari, Antoni Gelonch Viladegut, l'any 2020.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.