Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals –CR) Aquest dissabte va morir el pastor protestant Francisco Manzanas, qui va denunciar l'Estat espanyol davant del Tribunal Europeu de Drets Humans amb seu a Estrasburg (França) per discriminació religiosa. La raó: que els pastors protestants que van exercir durant el franquisme no tenien dret a rebre una pensió, ja que l'Estat llavors no reconeixia la relació laboral que tenien amb les seves comunitats, i no se'ls va permetre cotitzar.

Després d'un llarg periple als tribunals, finalment a principis de 2012 la justícia europea va fallar al seu favor, i va dictaminar que el tracte que havia rebut per part de l'Estat havia sigut discriminatori, i tenia dret a que el tractessin "igual" que els sacerdots de l'Església Catòlica, que sí se'ls havia permès cotitzar.

"Ens ha deixat un lluitador"

Franscisco Manzanas (Barcelona, 1926 - Alacant, 2014), va exercir la pastoració entre 1952 i 1991. "Ens ha deixat un lluitador. Un home que ha entregat tota la seva vida al servei de l'Església", va senyalar el president de la comissió permanent de l'Església Evangèlica Espanyola (IEE), Joel Cortés. "Sempre el recordarem, com el pastor, l'evangelista, el lluitador per un món millor a la llum de l'Evangeli", va afegir la IEE en un comunicat.

Des de la Federació d'Entitats Religioses Evangèliques d'Espanya (Ferede), l'òrgan que representa a les esglésies protestants i evangèliques davant de l'Estat, s'estima que hi ha aproximadament 150 persones que es podrien trobar amb una situació similar a la de Manzanas.

De fet, la Ferede portava des de 1997 reivindicant aquestes pensions davant dels successius governs centrals, una petició que considerava que era de justícia, però es va trobar primer amb el silenci, i després amb declaracions de bones intencions i promeses, que mai eren materialitzades.

Els pastors protestants no van aconseguir que l'Estat reconegués la seva categoria professional fins a finals dels anys noranta: el 1992 es van firmar els acords de cooperació amb les minories evangèlica, jueva i musulmana; però fins 1999 no va equiparar els drets laborals dels pastors evangèlics als dels sacerdots catòlics. Aquest fet va impedir a Manzanas cotitzar el mínim de 15 anys que la Seguretat Socials exigeix per accedir al cobrament d'una pensió de jubilació.