Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat de Girona) “No hi ha malaltia inútil”. Podria ser un resum de la ponència que Joan Viñas, metge cirurgià i fundador del grup de Professionals Sanitaris Catòlics (PROSAC) a Lleida, va presentar en la Jornada diocesana de Pastoral de la Salut que va tenir lloc diumenge al Casal Bisbe Cartañà de Girona. Amb el títol 'Salut en l'enseopec de la malaltia: Sentit de vida', va adreçar-se a més d'un centenar de participants. La Jornada va ser organitzada conjuntament per la delegació episcopal de la Salut i l'Hospitalitat diocesana de la Mare de Déu de Lourdes, que promovia la seva Jornada de formació.

L'experiència del ponent era doble: com a reconegut professional –també en la Facultat de Medicina i la Universitat de Lleida, i com a malalt que segueix un tractament. Per aquest motiu va centrar la seva intervenció en les actituds cristianes davant la malaltia i la mort i, concretament, en les relacions entre els professionals de la salut i els pacients. D'una forma esquemàtica va presentar un seguit de punts, alguns agosarats: “La malaltia és una lliçó que ensenya i enriqueix”, va dir i va defensar com la malaltia pot ajudar a construir “una nova manera de viure, més humil, més oberta als demés, més social, més sana, més sensible a les necessitats dels altres”.

En un altre punt de la ponència 'Maneres sanes de viure la malaltia', va recomanar, com era el seu cas, d'afrontar la malaltia de cara, saber acceptar els tractaments, amb serenitat i confiança amb els professionals. La darrera part de la seva intervenció la va centrar precisament en les relacions entre els professionals de la salut i els malalts, tot considerant que és important ser alhora un bon metge i un metge bo. Va insistir que el més important és guanyar-se la confiança del pacient, no espantar-lo i evitar sempre el que va anomenar el mal de la indiferència.

Seguidament es va obrir un diàleg amb els participants, moderat per Carme de Castro, que també participaria en una taula rodona, juntament amb en Francesc Llach de l'equip de pastoral de l'Hospital d'Olot, on van exposan les vivències professionals al CAP Montilivi de Girona i en l'esmentat centre hospitalari respectivament.

La Jornada va seguir amb la presentació del projecte de la "Casa inclusiva", que la Frater de Girona ha endegat a Sant Feliu de Pallerols. Va anar a càrrec del president, Joan Vicenç Cordonet, que va explicar la necessitat d'adaptar l'actual casa de colònies, que funciona d'ençà de quaranta anys, a les normatives vigents. Es tracta d'uns treballs importants amb un pressupost de 200.000 euros que permetran oferir un centre modèlic, amb capacitat d'acollir quaranta persones amb mobilitat reduïda i que s'oferirà a la societat civil per tal d'optimitzar aquest equipament.

A primera hora de la tarda els participants en la Jornada es van aplegar a la església de Sant Josep en la celebració de l'Eucaristia que va presidir el bisbe Francesc Pardo.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.