Vés al contingut
2 Catalunya Religió dv. 25/11/2022
cj-josep-m-rambla-presentació-llibres
Fotografia: Cristianisme i Justícia

JESUÏTESLa sala d’actes del centre d’estudis Cristianisme i Justícia s'ha quedat petita per acollir el reconeixement i homenatge al jesuïta Josep M. Rambla, coincidint amb la presentació dels seus darrers llibres. Un acte, celebrat aquest dimecres, que ha tingut com a centre l’agraïment al mestratge de Rambla i allò al qual ha dedicat bona part de la seva trajectòria com a jesuïta: l’impacte dels Exercicis Espirituals i l’espiritualitat ignasiana en la vida de les persones. També s'ha reconegut el seu compromís social a Cornellà de Llobregat, on ha estat vivint durant més de 45 anys, al costat de veïns i veïnes, acompanyant comunitats i entitats. 

Els també jesuïtes Xavier Melloni i José García de Castro han estat els encarregats de presentar els dos darrers llibres de Rambla: Una manera d’estar en el món, que acaba de ser publicat en català per Cristianisme i Justícia; i Moverse por el amor, volum de la col·lecció Manresa publicat pel Grupo de Comunicación Loyola.

“l'Ignasi simple és el que m’ha ajudat a atansar-me a la realitat de tots els cristians fidels”

“Tenim un mestre en el Josep; i mestratge vol dir ser persona d’experiència, haver reflexionat sobre aquesta experiència i tenir la capacitat de transmetre-la”, ha dit Xavier Melloni. Aquest ha recordat l’aportació que ha fet Rambla a l’estudi dels Exercicis Espirituals: "Ha estat pedagog, a través de la docència i la transmissió, donant ell mateix Exercicis i acompanyant a tantes persones".

Per la seva banda, el director de la col·lecció Manresa, José García de Castro, ha presentat el llibre Moverse por el amor, desgranant el sentit del seu títol. García de Castro ha agraït a l’autor “el testimoni de la teva vida entregada en tot” i a aquest llibre “que ens fa creïble i veraç que no només és possible sinó molt probable que ens moguem per l’amor”.

"L'amistat és el que m'ha portat a escriure"

Josep M. Rambla, després de rebre tant d’agraïment pel seu mestratge, ha volgut ell també agrair a la seva família, als companys jesuïtes i a les diverses persones amb qui ha col·laborat. També ha donat gràcies pel suport, l’afecte i la confiança. “Jo he repetit moltes vegades que no soc un escriptor i, amb tot, he escrit força, crec que l’arrel de tot això és l’amistat, és el que m’ha portat a escriure”.  

Però sobretot ha volgut dedicar unes paraules a les persones de Cornellà, amb qui ha conviscut i a qui ha acompanyat al llarg de 45 anys a través d’esplais, comunitats cristianes o entitats socials. “La relació amb la gent de Cornellà m’ha ajudat a comprendre molt més la humanitat de Jesús, i aquest contacte ha mantingut sempre viva l’opció amb els pobres”, ha dit Rambla.

Sobre sant Ignasi de Loiola, ha reconegut que el fil conductor de gran part dels seus escrits ha estat la voluntat de 'desvestir' el sant. Treure-li la casulla i la sotana, i ajudar a descobrir que a sota hi ha hagut sempre el sac del pelegrí; un home desvalgut, enamorat de Jesús pobre i humil. “Aquest Ignasi simple, sense atributs, és l’Ignasi que dona origen a la seva pedagogia espiritual; i és el que m’ha ajudat a atansar-me a la realitat de tots els cristians que intenten viure amb fidelitat”.

Acompanyament en els Exercicis

A la segona part de l’acte, tres testimonis han compartit tres experiències. El director pedagògic de l'ISCREB, Bruno Parellada, ha explicat com va fer Exercicis Espirituals, acompanyat per Josep M. Rambla i a suggeriment seu. No els va fer en una casa d’espiritualitat, sinó instal·lant-se tot sol a Cornellà, en un petit pis, evitant distraccions, però buscant un silenci que permet estar atent i viure amb atenció.    

La mestra Pilar París ha valorat la tasca de l’acompanyant en els Exercicis, oferint la seva pròpia experiència i destacant que aquest servei no és exclusiu de religiosos i sacerdots. La responsable de Concerts i Relacions Internacionals de Catalunya Música, Marta Millà, finalment, ha explicat com es concreta en el seu cas l’espiritualitat ignasiana en la vida quotidiana: “reconèixer en la vida senzilla de cada dia aquest Ignasi mogut per l’amor ha estat fonamental en la meva vida”.  

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.