Vés al contingut
Catalunya Religió
montserrat-ignasi-loiola
Fotografia: Gyrofrog sota llicència C.C. 2.5.

Abadia de Montserrat Les XI Jornades Universitàries de Turisme Religiós que organitza l'Abadia de Montserrat tindran a Ignasi de Loiola i el seu viatge fins a Manresa com a protagonistes. Sota el títol 'Viatge interior i viatge al món: Ignasi de Loiola', se celebraran del 14 al 16 de novembre a Montserrat i Manresa. Per a participar-hi cal inscriure's abans del 6 de novembre a través del web de l'abadia.

L’objectiu de les jornades, tal com expliquen des del monestir, és reflexionar sobre la relació entre els pelegrinatges i el turisme a partir de la figura de sant Ignasi i la celebració de l’Any Ignasià. Amb tot, es vol abraçar diferents perspectives com la gestió turística, la motivació dels visitants, els impactes, la figura del sant i la seva influència en aquest àmbit.

Per a cada dia de la jornada s'ha assignat una temàtica central diferent amb diversos ponents. El dilluns, a Montserrat, es tractarà l'espiritualitat ignasiana i el pelegrinatge. L'abat de Montserrat, Manel Gasch, parlarà de l'acolliment i l'exemple d'Ignasi i també tindrà lloc una ponència del jesuïta Xavier Melloni. La segona jornada, a Manresa, se centrarà en la ciutat ignasiana amb una taula rodona i la visita a la capital del Bages pels llocs que va recórrer sant Ignasi. Finalment, dimecres, tindrà lloc un seminari online amb la presentació de comunicacions al voltant de la figura de Sant Ignasi.

Un moment per reformular el turisme religiós

A més de Montserrat, les jornades també les ha organitzat la Universitat de Girona, Manresa 2022 i la Fundació Turisme i Fires de Manresa. Les institucions volen oferir als estudiosos i professionals del turisme "un nou espai de reflexió, d’aprofundiment i de debat dels diversos aspectes que conformen l’àmbit del turisme religiós".

El turisme religiós, en constant evolució, és una experiència que ja es duia a terme fins i tot en l’antiguitat, però és avui, en la modernitat, quan es formula. La societat es troba, per tant, en un moment important d’estudi i de reformulació dels reptes que suposa aquesta nova faceta del turisme. Des de les entitats convocants volen aportar una reflexió a partir del que es viu a Montserrat, com a monestir i santuari. També, del treball acadèmic que es porta a terme en els centres universitaris de Barcelona i Girona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.