Vés al contingut

notícies relacionades

Cabanes durant Sukot

Què és la festa de Sukot?

LUCÍA MONTOBBIO –CR | Sukot és una de les festes més importants en el calendari religiós jueu. Dura una setmana a Israel i per la comunitat jueva que viu fora d’aquest territori dura vuit dies. La paraula “sukot” és el plural de la paraula “sucà” que en hebreu significa cabana o tenda. Per això, aquesta celebració també es pot dir “festa de les cabanyelles” o “dels tabernacles”. Es recorden les cabanes que van protegir el poble jueu durant els 40 anys que van viure al desert. Concretament, durant la travessia del desert cap a la llibertat, de l’Èxode d’Egipte cap a la terra promesa. Enguany, la celebració comença el 29 de setembre i s’acaba el 8 d’octubre.
sukka-barcelona-cabana

La festa jueva de Sucot torna a l’espai públic de Barcelona

OAR | Les persones jueves recorden l’èxode del seu poble cap a la terra promesa i donen les gràcies per les collites de tardor amb la celebració del Sucot, o festa dels Tabernacles, que se celebra fins el 16 d'octubre. A Barcelona, la comunitat jueva torna a celebrar la festa instal·lant una sukkà (cabana) a la plaça de Sant Just, al districte de Ciutat Vella, i una altra a la plaça del Carme, a les Corts. 
Exaltació creu ortodoxos

Què és la festa de l’exaltació de la creu per als ortodoxos?

LUCÍA MONTOBBIO –CR | L’exaltació de la Santa creu és una festa cristiana que celebra tant la comunitat catòlica (el 14 de setembre), com la comunitat ortodoxa (el 14 de setembre, els que segueixen el calendari gregorià; el 27 de setembre, els que segueixen el calendari julià).

Què és la festa del Xavuot?

(Lucía Montobbio –CR) Aquest diumenge la comunitat jueva celebra el Xavuot, una festa en què es commemora l'entrega de la Torà per part de Déu a Moisès al Mont Sinaí. La festivitat pren un tarannà agrari perquè també recorda el començament de la collita del blat juntament amb l'inici de l'estiu. És tradició que les famílies i amics s'apleguin entorn la taula per compartir àpats farcits de productes làctics, aliments que recorden la promesa d'una terra rica en mel i llet. 

Què és el Ridván?

(Bahá’ís de Barcelona) Del 21 d'abril al 2 de maig, les comunitats bahá'ís de tot el món celebren la seva festivitat més sagrada: el Ridván. Aquests dotze dies especials se celebren amb reunions obertes a tothom.

Què és la Péssah?

(Lucía Montobbio –CR) La Péssah és el nom de la Pasqua Jueva. Se celebra el mes de Nissan, el primer des de l’any per la comunitat jueva, que es correspon amb el mes de març o abril. Enguany la festa comença el 16 d’abril i acaba el 23 d’abril. Durant aquests vuit dies es recorda, principalment, l’alliberament del poble hebreu d’Egipte, guiats per Moisès. És per això que també es coneix amb el nom de “festa de la llibertat”. D’igual manera, es commemora l’inici de la primavera i la protecció del poble jueu davant la desena plaga.

Què sabem de Sant Josep?

(Josep Gordi –CR) El 19 de març és la festivitat de Sant Josep. Des del 1399 i per iniciativa dels franciscans és també la festa del dia del pare. Actualment, la segona afirmació és la que pren més relleu i en molts aparadors veiem anunciada aquesta efemèride, convertint-se més en un reclam pel consum que en un temps de reflexió vers la figura del pare i de Sant Josep. Però, en realitat què sabem de sant Josep, a part que va fer de pare a Jesús i que era fuster? Quina és la seva simbologia, els seus símbols? Apropem-nos hi i donem-hi contingut.

panoràmica

Veure la fe