Vés al contingut
Catalunya Religió
estiu-pere-tarres-2023
Fotografia: Fundació Pere Tarrés.

Fundació Pere Tarrés Com cada any, amb l’acabament del curs escolar tornen els casals, colònies, campaments i la resta d’activitats de lleure educatiu d’estiu de la Fundació Pere Tarrés. Les sortides de colònies i de campaments del Centre d’Esplai Trencaclosques han estat aquest dissabte les primeres activitats de l’estiu, i aquesta setmana han arrencat ja tots els casals d’estiu i el gruix de colònies. Globalment, les diferents activitats esperen una participació superior als 35.000 infants.

Aquest estiu, les activitats de lleure educatiu, amb la mirada posada en l’Agenda 2023 i a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, posaran el focus més que mai en la sostenibilitat i en l’ús responsable dels recursos, pel context de sequera que estem vivint i la previsió d’un nou estiu sec i amb altes temperatures.

La Fundació vol aprofitar aquesta situació com a oportunitat educativa per sensibilitzar infants i joves sobre la necessitat de fer un ús raonable de recursos naturals com l’aigua, un eix educatiu que s’inserirà de manera transversal en les diferents activitats de lleure aquest estiu.

L’ús responsable dels recursos

En aquest sentit, el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés ha elaborat, per encàrrec de la Direcció General de Joventut de la Generalitat, unes fitxes pedagògiques adreçades als infants, joves, adolescents i educadors que participaran en les activitats de lleure aquest estiu amb l’objectiu de sensibilitzar sobre diversos conceptes lligats a la sostenibilitat, a l’estalvi energètic i a l’ús raonable dels recursos.

L’aigua continuarà sent present en casals i colònies, sobretot com a estratègia de protecció dels infants davant les possibles onades de calor, però alhora, l’entitat prendrà mesures per reduir el consum d’aigua en les diferents activitats d’estiu, eliminant activitats com les guerres d’aigua i reutilitzant l’aigua que es faci servir en les remullades, per exemple per regar els horts que hi ha a les diferents escoles.

A banda, com ja ha passat els darrers anys, les activitats de lleure educatiu tindran un cop més una funció de recuperació emocional, després de tres anys de crisis econòmiques i socials successives que han deixat a moltes famílies en situacions molt difícils. Per això, és més important que mai que cap infant es quedi sense el seu dret a gaudir de les activitats de lleure aquest estiu.

Les activitats d’educació en el lleure són una experiència única de creixement per als infants, adolescents i joves que contribueixen al seu desenvolupament personal i emocional i on adquireixen competències educatives i socials, hàbits i valors que seran clau en la seva vida personal i professional.

Beques per a uns 6.300 infants de famílies

Tenint en compte la importància que tenen aquestes activitats per a infants i joves, la Fundació Pere Tarrés treballa perquè el lleure educatiu no es converteixi en un factor de desigualtat i perquè tots els infants i adolescents puguin tenir-hi accés.

Una necessitat que cada estiu la Fundació Pere Tarrés intenta cobrir amb la campanya 'Cap infant sense colònies', que l’any passat va aconseguir becar prop de 5.700 infants perquè poguessin participar en casals i colònies durant els mesos d’estiu. Enguany s’espera que la xifra arribi als 6.300 a causa de la cronificació de les dificultats econòmiques de les famílies.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.