Vés al contingut
Catalunya Religió

FUNDACIÓ PERE TARRÉS 448.183 persones s'han beneficiat de l'acció social i educativa de la Fundació Pere Tarrés durant l’any 2022 un total d'un 30% més que l’any anterior, segons dades de la Memòria anual de la Fundació per al 2022. Un dels factors que ha impulsat aquest augment és la recuperació de la normalitat en moltes de les activitats després de la pandèmia.

Les xifres demostren un creixement en tots els àmbits, especialment en les activitats de lleure, on s’ha batut un rècord històric, ja que més de 38.300 infants i joves de Catalunya i les Illes Balears han participat en aquestes activitats en el primer estiu postpandèmia, un 26% més que l’any anterior. D’aquests 38.321 infants i joves, un total de 5.669 han rebut una beca de la Fundació per poder participar en casals i colònies.

En aquestes activitats d’estiu també s’hi inclouen els 18.549 infants de 204 centres d’esplai del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació que, amb l’acompanyament voluntari de 4.131 monitors i monitores, han participat en casals, colònies, campaments i rutes.

PERE TARRÉS ha becat un total de 12.065 infants amb dificultats socioeconòmiques

A més, un total de 14.921 infants i adolescents han participat en programes d’educació ambiental de la Fundació a les cases de colònies que gestiona. Globalment, la xarxa de cases de colònies i albergs de la Fundació comptabilitza el 2022 un total de 221.313 estades o pernoctacions. Les dades de la memòria també mostren que un total de 9.845 persones han participat al llarg del 2022 en el programa “Marxem en família”, un projecte que promou uns dies de vacances en família a les cases de colònies de la Fundació. Aquesta xifra suposa un increment d’un 160% respecte a l’any anterior, és a dir, el programa ha acollit tres cops més participants.

Un 8% més d'infants i joves becats

Més enllà de l’increment de la participació en les activitats d’estiu, la memòria 2022 mostra com la Fundació Pere Tarrés ha incrementat l’esforç davant el manteniment de les dificultats socials i la cronificació de la vulnerabilitat. Per això, durant l’any 2022 ha becat un total de 12.065 infants amb dificultats socioeconòmiques perquè poguessin gaudir d’activitats d’educació en el lleure, més que mai. D’aquests, 5.669 han rebut una beca per participar en colònies o casals d’estiu a través del programa “Cap infant sense colònies”.

S’obren nous centres i s’adquireix una nova escola bressol

El 2022 la Fundació ha acompanyat un total de 5.998 infants i joves en el conjunt dels 85 centres socioeducatius que formen part de la Xarxa de Centres Socioeducatius: 7 centres propis de la Fundació, 31 centres adherits a aquesta xarxa, que comparteix recursos i projectes, i 47 centres oberts amb programes educatius i socials de titularitat pública gestionats per la Fundació. A més, 21 joves migrants no acompanyats han participat en programes de suport residencial i d’inserció sociolaboral.

En aquest sentit, durant el 2022, la Fundació ha augmentat en 4 el nombre de centres socioeducatius passant de 35 a 39. Ha integrat el Centre socioeducatiu Sant Adrià, l'antiga Associació Juvenil Barnabitas de Sant Adrià, i tres nous centres privats s’han adherit a la xarxa que coordina la Fundació: la Fundació CEL Barcelona, el Centre de les Arenes de Terrassa i la Fundació Privada de Paul de Figueres.

fa més de vint anys que desenvolupa programes d’acompanyament a infants i famílies de diverses escoles bressol de Catalunya

La Fundació Pere Tarrés desenvolupa també projectes educatius des del lleure en escoles d’arreu de Catalunya. 22.590 infants i joves participen al llarg de l’any en les activitats que l’entitat coordina en els menjadors escolars i en activitats extraescolars.

Pel que fa a l’etapa de 0-3 anys, la Fundació fa més de vint anys que desenvolupa programes d’acompanyament a infants i famílies de diverses escoles bressol de Catalunya. El 2022, per primera vegada, ha assumit la titularitat de l’escola bressol El Ginjoler a Barcelona. Paral·lelament, més de 14.000 infants i joves han participat també en programes de noves tecnologies i acció digital.

51.000 persones en programes formatius i d’inserció laboral

Una altra àrea de l’entitat que ha crescut exponencialment ha estat la dedicada a la formació i a la inserció sociolaboral. Durant l’any 2022 un total de 50.980 persones van participar en programes formatius i d’acompanyament vinculats a temes com el lleure, l’acció social, la gestió d’entitats o la inserció laboral.

Una de les formacions històriques de la Fundació és precisament la de monitors i monitores, i un any més, la Fundació es consolida com la principal entitat de formació en el sector del lleure educatiu. Durant el 2022, 3.437 persones han fet un dels 150 cursos promoguts per la Fundació per obtenir el títol de monitor/monitora o director/directora de lleure.

A part, un total de 30.859 persones van ser acompanyades des del Servei d’Inserció laboral per tal d’orientar-les en la recerca de feina, especialment en el cas de persones en situació de vulnerabilitat.

752 estudiants a la Facultat Pere Tarrés

Destaquem els graus que s’imparteixen a la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull. Un total de 752 alumnes es van formar en els dos graus o en els màsters o postgraus d’acció social que ofereix la Facultat Pere Tarrés.

D’aquests, 145 es van graduar l’any 2022, i 88 van rebre una beca per poder estudiar. El 90% dels graduats troba feina abans de 6 mesos d’haver acabat els estudis. Els estudiants graduats en treball social aconsegueixen un lloc de treball principalment en l’àmbit de la gent gran mentre que els graduats en educació social ho fan en l’àmbit de la infància i l’adolescència.

De fet, la Facultat Pere Tarrés és considerada el millor centre de l’Estat espanyol i el primer de Catalunya per estudiar educació social i el quart de l’Estat i el segon de Catalunya per estudiar treball social segons el rànquing “El Mundo 50 Carreras” dels 50 millors graus universitaris de tot Espanya.

Finalment, la Fundació Pere Tarrés també gestiona projectes de consultoria i recerca. Durant el 2022, s’han desenvolupat 37 projectes de consultoria i 8 projectes de recerca universitària.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.