Vés al contingut
Catalunya Religió
forum-vilarassau-00
Fotografia: FECC.
Galeria d'imatges

FECC La parròquia de Sant Pau del Camp de Barcelona ha acollit aquest dilluns el primer Fòrum Marc Vilarassau organitzat per la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC). Un acte que ha tingut present el jesuïta Marc Vilarassau i que ha servit per parlar del procés de reflexió estratègica en el que es troba immersa la FECC.

La trobada s’ha iniciat amb la benvinguda d’Eloi Aran, cap d’Àrea d’Identitat i Missió de la FECC, que ha destacat la correlació entre el procés sinodal que viu l’Església i el procés participatiu de reflexió estratègica de la FECC. També ha parlat de la necessitat de tenir cura de l’educació en perspectiva vocacional, tant dels preveres que hi donen suport com de la mateixa comunitat educativa de l’escola cristiana.

Per altra banda, Joan Cabot, rector de la parròquia de Sant Pau del Camp, també ha adreçat unes paraules de benvinguda i ha fet una breu descripció del lloc que acollia la celebració. L'ha descrit com una ubicació que no casual, atès que el jesuïta Marc Vilarassau, a qui s'ha fet homenatge en aquesta trobada, va realitzar els estudis de teologia vivint a la comunitat de formació que la Companyia de Jesús tenia al barri del Raval.

En la trobada, s'ha subratllat la importància que totes les escoles cristianes puguin disposar d’un “capellà de capçalera”

Posteriorment, s’ha donat la paraula als tres representants institucionals. La secretària general de la FECC; Meritxell Ruiz ha emmarcat la trobada dins del procés de reflexió estratègica, especialment en referència a un dels àmbits que ha estat objecte de treball: la renovació de la identitat de l’escola cristiana per al segle XXI.

L'arquebisbe de Tarragona i responsable del Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC), Joan Planellas, ha aprofundit en la temàtica de la identitat fent esment al document del magisteri de l’Església La identitat de l’escola catòlica per una cultura del diàleg, tot indicant que “la identitat cristiana a l’escola cristiana no pot ser ni imposada ni posposada, sinó proposada”.

Per altra banda, l'expresident de la Unió de Religiosos de Catalunya (URC), el caputxí Eduard Rey, ha començat recordant la seva relació amb Vilarassau durant l’etapa d’estudiants de teologia i, com retrobats durant la dedicació de la basílica de la Sagrada Família per Benet XVI, van mantenir un seguit de trobades amb un tema en comú: la importància de la vivència de l’eclesialitat en la tasca pastoral. Una reflexió que Vilarassau va reflectir en l’article Reglas para sentirnos Iglesia, tot fent referència a un conegut text dels exercicis espirituals de sant Ignasi de Loiola.

La intervenció d’Eduard Rey ha servit d’entrada per a la semblança espiritual de Marc Vilarassau que ha compartit el seu amic i company, el també jesuïta Alexis Bueno, del qual n’ha destacat especialment el llegat dels seus set anys de treball al Col·legi Claver de Lleida, previ a la seva malaltia. Ha desgranat aspectes en relació amb l’espiritualitat sacerdotal en el recull de les seves homilies, publicades recentment amb el títol Amor que crema.

Actualitzar el llenguatge, atenció per a la formació i equips de pastoral

La trobada també ha comptat amb una breu dinàmica per compartir tres preguntes: Què aporto com a prevere a la comunitat educativa? Què m’aporta a la meva vocació com a prevere la meva relació amb l’escola? Què espero de la FECC en la meva relació amb l’escola cristiana?

En la posada en comú i referent a la darrera qüestió s’ha valorat molt positivament la convocatòria de la trobada i la seva continuïtat en posteriors edicions. S'ha destacat la importància que totes les escoles cristianes puguin disposar d’un “capellà de capçalera” amb sensibilitat envers la tasca educativa, la cura de la relació “escola-família-parròquia”, ajudar als preveres en l’actualització del llenguatge per a l’anunci de l’Evangeli a la totalitat de la comunitat educativa així com vetllar per la creació d’equips de pastoral als centres i, finalment, l’atenció per a la formació en l’antropologia cristiana a l’equip docent i, en especial, als tutors.

L’acte ha finalitzat amb un sopar fred de germanor entre els assistents al pati de la rectoria com a detall i reconeixement de la FECC a la tasca d’acompanyament espiritual dels capellans a les escoles.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.