Vés al contingut
2 Catalunya Religió dt. 24/03/2020

Per saber-ne més

(Laura Mor –CR) “No ens podem permetre, en aquests moments de dolor, d’incertesa i de desorientació, perdre l’esperança”. Amb motiu de la solemnitat de l’Anunciació de Jesús, el plebà de Montblanc, Simó Gras, fa una crida a fer d’aquesta data “un punt d’inflexió”. Falten nou mesos per Nadal i l’Església catòlica celebra el dia en què l’àngel Gabriel visita Maria i li diu que tindrà un fill. L’esperança del món per als cristians. S’escau aquest dimecres, 25 de març. Un nou dia de confinament que la comunitat cristiana de Montblanc no vol, però, passar per alt.

Proposen un gest senzill: “Encenem a la finestra de casa una llum per l’esperança enfront de la foscor present”. És la iniciativa que ha engegat el consell pastoral de la parròquia de Montblanc, per a la seva vila. “Com que no podem anar a pregar al Santuari de la mare de Déu de la Serra, demanem que la comunitat cristiana encengui una petita llumeneta, com a signe d’esperança”, explica el plebà. Proposen pregar des de les vuit del vespre, quan la gent surt a aplaudir els sanitaris, i fins a les onze de la nit.

La proposta, en poques hores, ha aconseguit sumar desenes de parròquies d’arreu de Catalunya. Càritas Tarragona ho ha difós a Instagram i per ara han replicat la convocatòria a Riudoms, Valls, Falset, Torredembarra, l'Albi, passant per l’arxiprestat de Reus i el de Tarragona. Fins i tot l’Ajuntament de Falset ho ha anunciat pels altaveus municipals. Una realitat que explica que l’actual situació de confinament, i amb la implosió d’iniciatives pastorals i litúrgiques per internet, s’estan desdibuixant els límits territorials de parròquies i bisbats. També encendran “una llum per l'esperança” des de Sant Jaume de Salt, al bisbat de Girona, i a algunes parròquies de l’arxiprestat de Granollers, al bisbat de Terrassa. El propòsit per aquest dimecres del Secretariat Interdiocesà de Joventut també hi coincideix.

A Montblanc s’han inspirat en la tradicional Festa de les Llums, la Fête des Lumières, que se celebra a Lió el 8 de desembre. La tradició explica que a l’Edat Mitjana, superada la pesta, Lió va fer un vot de poble: van prometre retre homenatge a la Mare de Déu cada any. Cap al segle XIX van preparar un gran castell de focs pel moment en què s’havia d’inaugurar un espai dedicat a aquesta devoció. Però aquell dia va caure una gran tempesta. I va ser llavors quan, de forma espontània, els veïns que no podien anar en processó fins al santuari, van posar una espelma a la finestra.

Aquest és el missatge que el plebà de Montblanc adreçarà dimecres a la seva parròquia:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.