Vés al contingut
Catalunya Religió
sant-jordi-CR-2024

CR Per aquesta diada de Sant Jordi 2024, des de Catalunya Religió us presentem 10 recomanacions literàries des de la nostra redacció. Alguns dels col·laboradors i redactors del portal s'han animat aquest 23 d'abril a mostrar les seves lectures de les darreres setmanes. Són novel·les, llibres espirituals, de reflexió o recursos pedagògics que presenten Glòria Barrete, Jordi Llisterri, Anna Guimerà, Miquel CodolarVíctor Rodríguez, Lucia Montobbio, Eloi Aran i Roger Vilaclara.

 

Comencem per la Glòria, que recomana Hem hagut de marxar, de Laia de Ahumada. Una publicació que recull "històries dures, però també de superació que toquen el cor de la gent". La directora de Catalunya Religió el recomana pels joves de casa i també pels adults "per fer una reflexió profunda sobre migració".

La Glòria també recomana el Premi Sant Jordi 2022 d'Òmnium Cultural, Les nostres mares. Un llibre de Gemma Ruiz Pala que recorda com les mares, en petits gestos, "ens traspassen la força per tirar endavant". 

Si parlem de llibres que marquen la vida, en Jordi Llisterri recomana El quadern gris, de Josep Pla. Una recomanació que contextualitza amb la biografia de Josep Pla que ha fet enguany Xavier Pla i que és "una de les biografies definitives". "Llegiu Pla i tingueu el context d'aquest personatge polièdric", diu el director del patronat de la Fundació Catalunya Religió.

Educació, reflexió, novel·les i tradició; la redacció de Catalunya Religió recomana llibres per tots els gustos

Centrant-nos en la dona com a protagonista, l'Anna presenta Compassió, de l'Adelaide Baracco. Un llibre que parla del relat de l'evangeli de Marc que explica la història de la dona que patia pèrdues de sang i que va tocar el mantell de Jesús. Una situació que provoca que Jesús i la dona "s'enfrontin amb el límit". "En aquest moment, els dos personatges creixen en humanitat", explica l'Anna.

També des de la redacció, en Roger recomana Amor que crema. Un llibre que recull els escrits del jesuïta Marc Vilarassau i que permeten conèixer textos concrets de la Bíblia amb una mirada "tendra i propera". "El Marc ens ajuda a entendre allò de què parla la Bíblia", diu.

Les recomanacions d'alguns col·laboradors

La Lucia recomana un clàssic: El món d'ahir, de Stefan Zweig. Una publicació "molt interessant" per reflexionar sobre el temps "que estem vivint ara". Zweig parla del període d'entre guerres i aconsegueix escriure en detall els seus records sense cap suport documental.

La col·laboradora de Catalunya Religió també recomana L'estiu que comença, de Sílvia Soler. Una història que parla de dues amigues que es queden embarassades al mateix moment i que planifiquen tota la vida de les seves criatures. "Evidentment, els seus fills tindran altres plans a la seva vida", diu la Lucia, que assegura que és "una lectura ràpida i amena".

L'Eloi ens presenta el darrer volum de la col·lecció d'Astèrix: El lliri blanc. "Una crítica al bonisme, a l'autoajuda i a la filosofia positiva", explica el col·laborador del portal. "Trobareu molta teca i us ressonarà amb el que vivim avui en dia", hi afegeix.

La segona lectura que recomana l'Eloi és Los desheredados, de François-Xavier Bellamy. Per a ell, és "una lectura obligatòria" per a totes les persones que es troben en l'àmbit educatiu. "Posa l'accent en transmetre allò que som i en la identitat a l'hora d'educar", diu.

Parlant de tradicions, en Víctor presenta Corpus. 700 anys de festa a Catalunya, de Carles Freixes. Un llibre sobre "la festa de les festes" que fa un repàs de la processó del Corpus barceloní i tota l'explicació de la festa al voltant de les diverses manifestacions festives que té el Corpus.

I per acabar, una "no-recomanació". En Miquel presenta Incerta glòria, de Joan Sales, com un llibre que parla d'una guerra "on no sabem qui són els bons i els dolents". També parla de la història d'uns joves que "tenen ideals, però fracassen". 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.