Vés al contingut
Catalunya Religió
quorum-00
Galeria d'imatges

Jordi Llisterri –CR Moment de reivindicació del servei de l’escola cristiana a Catalunya. Aquest dijous el congrés Quòrum23 aplega a la Salle Bonanova 800 membres representant la potència d’aquesta xarxa educativa a Catalunya.

En la inauguració hi ha intervingut la consellera d’Educació, Anna Simó. Malgrat les desavinences històriques entre la conselleria i l’escola concertada, Simó ha volgut reconèixer explícitament l’aportació de les escoles cristianes al servei públic d’educació de Catalunya. “Les escoles cristianes sou part indispensable del país que volem”, ha afirmat.

Simó ha explicat que l’objectiu “d’un sistema educatiu equitatiu i de qualitat no s’ha satisfet encara”. Però que, en aquest repte, “les escoles cristianes manteniu el vostre compromís social i en sou part indispensable” dins d’un “servei educatiu que doni resposta a les necessitats del segle XXI”. També ha volgut acostar-se a l’auditori i ha assegurat que “l’humanisme d’arrel cristiana comparteix els valors que volem a l’escola catalana”.

“Amb aquest Congrés, l'escola cristiana renova el seu compromís amb l'educació catalana”

En l’inici de congrés, Meritxell Ruiz, secretaria general de la Fundació Escola Cristiana ha emmarcat el congrés com un pas més en el treball dels darrers anys de revisió estratègica. Aquesta reflexió de futur es basa en dues preguntes essencials: “Quins són els trets diferencials de l’escola cristiana del futur?”, i “Que hem de fer per ser referents”.

Ruiz ha parlat de la complexitat actual del món educatiu, però ha demanat que no s’afronti “ni des de la resignació, ni la queixa”, sinó des de la “proposta i l’esperança”. El que fa amb aquest congrés l’escola cristiana és “renovar el seu compromís amb l’educació catalana” perquè “Catalunya no es pot entendre sense el compromís educatiu de les escoles d’iniciativa social”.

Des de 1650

El congrés s’ha obert amb una pregària amb la participació dels alumnes de La Salle. S’ha simbolitzat la llarga tradició de l’escola cristiana a Catalunya recordant els set centres educatius més antics de Catalunya. El primer fundat el 1650 a Barcelona per la Companyia de Maria, centrant l’educació de les nenes, totalment abandonada en aquells temps. Després venen els escolapis de Moià, les dominiques a Tarragona, les escolàpies a Figueres o Vedruna a Cardona.

La jornada del matí més centrada en els reptes pedagògics ha estat presentada pel periodista Xavier Graset. Les ponències principals les han fet els consultors Xavier Marcet i Anna Pons. En la reflexió sobre el lideratge, Marcet ha explicat que la importància de tota organització està en les persones: “som una bona escola si tenim gent compromesa, gent que es vulgui complicar la vida”. També ha demanat a l’escola cristiana que reivindiqui el seu paper en la societat catalana: “El buit que es crearia a molts pobles i ciutats de Catalunya seria insuportable”

Anna Pons ha radiografiat com avui en la societat està més fragmentada “amb institucions i estructures qüestionades” i en la que “els estudiants no saben com navegar pel món”. En aquest context, l’escola que abans tenia el rol de transmissió de coneixements i avui ha de “ser brúixola per saber anar per la vida”.

El matí s'ha tancat amb la taula rodona 'Les sis palanques de transformació educativa de l'escola cristiana de Catalunya' amb la participació d'Anna Jolonch, Roser Salavert i Núria Vives.

A més de la consellera d’Educació i altres representants de les administracions, en el congrés també hi ha assistit l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas; el d’Urgell, Joan-Enric Vives; el de Lleida, Salvador Giménez; el bisbe l’auxiliar de Barcelona Javier Vilanova; la presidenta de la Unió de Religiosos de Catalunya, Susana García; i el rector de la URL, Josep Rom. També s’hi han pogut retrobar els dos anteriors secretaris generals de l’escola cristiana, el salesià Francesc Riu i el jesuïta Enric Puig.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.