Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri –CR) Els catòlics catalans no creuen que la unitat d’Espanya sigui un bé moral, almenys un bé moral per sobre d’altres. Si demà es fes un referèndum sobre la independència i només votessin els catòlics practicants, el sí doblaria l’oposició a la independència; un 49,3% a favor i un 23% en contra. Així es dedueix de les dades del darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió realitzat durant l’octubre d’aquest any.

Aquesta proporció és similar al resultat total entre el conjunt de la població catalana, que l’enquesta recull amb un 57% a favor del sí, i un 20% pel no. Entre els qui es defineixen com a catòlics practicants (un 14% de la població) aquest hipotètic suport a la independència de Catalunya queda reduït al 49% però continua a molta distància del no. Una situació semblant passa entre els qui es defineixen catòlics no practicants (42% dels enquestats). En aquest cas, hi ha menys indecisos, i el suport a la independència puja al 51,7% i l’oposició al 24,1%.

Aquests resultats són molt semblants als que ofereix el mateix baròmetre del mes de juny, abans de la manifestació de l’11 de setembre, que ja donava un 51% favorable al sí. Entre els catòlics no practicants aquesta xifra baixaria al 46,6% i entre els practicants al 41,2%, però sempre molt lluny del no. En tots els casos, passa com amb el conjunt de la població catalana: els qui declaren que votarien a favor de la independència puguen després de la Diada i continuen doblant els qui diuen que votarien en contra.

Malgrat aquest context, els bisbes catalans no s’han pronunciat mai a favor de la independència (ni en contra). Ho han situat en l’àmbit d’allò opinable reconeixent la legitimitat de totes les opcions i han reconegut que l’Església s’haurà d’adaptar a l’ordenament jurídic que de manera pacífica i democràtica s'estableixi des de l’àmbit polític. D'aquí que alguns bisbes hagin expressat que l'Església no s'oposarà a la independència, de la mateixa manera que no és feina seva impulsar-la.

També els catòlics de Catalunya tenen un perfil semblant a la resta de població en la seva identificació com a catalans o espanyols. Els que només se senten espanyols o més espanyols que catalans tot just superen el 5%. En el cas dels catòlics practicants i no practicants, un 40% diuen sentir-se tan catalans com espanyols, només un 5% per sobre de la resta de la població. Una petita diferència que es redueix entre els catòlics que es consideren més catalans que espanyols o només catalans. En aquest cas, la única diferència lleu és que entre els catòlics practicants hi ha algunes persones més que es consideren només catalanes, el 27,9%. La mateixa dada entre els catòlics no practicants és el 25,1%. Però en tots els casos, més de la meitat dels enquestats posen per davant la seva identificació com a catalans.

De les dades de l’enquesta, es pot interpretar que el sentiment catalanista i el sobiranisme té un arrelament lleugerament menor entre la població catòlica practicant o no practicant, però és clarament majoritari i paral·lel a la radiografia del conjunt de la societat catalana. El que demanaria un altre estudi és saber si el fet d’identificar-se com a catòlic és el que provoca un grau menor d’adhesió catalanista, o si el catalanisme s’allunya del catolicisme perquè no s’hi sent prou reconegut.  En tot cas, no sembla un factor determinant de forma majoritària.

En canvi, un altre element que apareix en l’enquesta del CEO on es dibuixen més diferències és en la identificació entre dreta i esquerra. Entre els catòlics practicants hi ha un clar desplaçament cap a la dreta, i aquest sector gairebé es divideix a terços iguals entre dreta, centre i esquerra. En canvi, el conjunt de la població catalana se situa molt més a l’esquerra, amb 66%. Aquest percentatge gairebé duplica el 35% de catòlics practicants que se situen a l’esquerra. Entre els no practicants la diferència és molt menor. De tota manera, la identificació com a esquerra, és el grup majoritari en tots els casos.

Totes les dades les podeu consultar en aquest document.