Vés al contingut
Catalunya Religió
memorial-gomis
Fotografia: Jordi Borràs i Victòria Rovira sota llicència C.C. 3.0.

Memorial Joan Gomis La XVIII edició del Memorial Joan Gomis ha premiat l'educació i el reporterisme. El jurat ha reconegut el reportatge Maestras rurales, las madres ocultas de los cerros, de la periodista Carmina Balaguer. En la modalitat de trajectòria s'ha premiat el reporter Plàcid Garcia-Planas. L’acte de lliurament de premis tindrà lloc el 23 de novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

El reportatge Maestras rurales, las madres ocultas de los cerros, de Balaguer i publicat a National Geographic, ha estat l’obra premiada a la XVIII edició del memorial Joan Gomis de Periodisme Solidari. Es tracta d’un reportatge etnogràfic sobre l’educació en contextos d’altura. El jurat destaca la qualitat del text i el seu estil literari. Amb sensibilitat, l’autora descriu la vida de les mestres rurals a los Valles de Altura, a la província argentina de Jujuy.

Amb el reportatge, el lector s’endinsa en els costums, creences i formes de vida d’aquestes comunitats indígenes i és testimoni de la perseverança i saviesa de les mestres en aquest indret remot d’extrema bellesa.

Al llarg del text, apareixen temes com el profund respecte de les comunitats andines envers la mare terra, el valor de l’educació o la força del vincle. Destaca el carisma de les protagonistes, la seva vocació i la seva manera d’afrontar l’adversitat, mogudes per una fe que l’autora descriu com motor personal i comunitari.

Els premis estan dotats, en ambdues modalitats, amb 1.500 €

En la modalitat de trajectòria periodística, el jurat ha premiat a Plàcid Garcia-Planas. Nascut a Sabadell l’any 1962, Garcia-Planas és un referent del periodisme i el reporterisme. Ha treballat a la secció internacional de La Vanguardia des de 1988. Com a reporter internacional, ha cobert més d’una desena de conflictes bèl·lics: a Bòsnia, al Pròxim Orient, a Afganistan o a Ucraïna.

Al llarg de la seva trajectòria, ha fet un periodisme honest i rigorós. Les seves cròniques són relats on les històries personals, amb els seus matisos i contradiccions, s’entrellacen amb fets, dades, i una anàlisi profunda de situacions molt complexes.

Per Garcia-Planas el reporterisme és la recerca de la paradoxa. A través de les seves cròniques, entoma el repte narratiu d’apropar-se al dolor de l’altre i reflectir-lo. Així, transporta al lector a una realitat desconeguda i el fa reflexionar.

Una il·lustració original de Joan Gomis

Enguany el jurat del Memorial ha estat format per representants de les entitats convocants: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-Universitat Ramon Llull, Fundació Cultura de Pau, Mans Unides, LaFede.cat, la Liga Internacional de Mujeres por la paz y la Libertad, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, les revistes El Ciervo i Foc Nou, una representant de la família Gomis i els periodistes Kim Manresa i Queralt del Castillo. Els premis estan dotats, en ambdues modalitats, amb 1.500 €.

Les revistes El Ciervo i Foc Nou publicaran un text escrit pels guanyadors i una entrevista. Els premiats també rebran una il·lustració original de Joan Gomis en un acte que tindrà lloc el 23 de novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Reportatges, programes de televisió i revistes

En anteriors edicions, s’ha reconegut també la tasca de Clàudia Frontino i la 'Revista 5W' (2022); José Naranjo i el projecte radiofònic 'Mares migrants' de Catalunya Ràdio (2021); l’Associació Fora de Quadre i el projecte ‘Sed de agua, sed de vida’ de Jairo Marcos i Mª Ángeles Fernández (2020), Sergi Cámara (2019); Lucas Font i Julia Fernández (2018); Pablo López Orosa i Rosa María Calaf (2017), Silvia Melero i el programa Solidaris (2016), Lola Hierro i Xavier Aldekoa (2015), d’Emilia Laura Arias i Tomás Alcoverro (2014), i de Gemma Parellada i el programa de televisió’Latituds’, dirigit per Jordi Vilardell (2013).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.