Vés al contingut
Catalunya Religió

(Memorial Joan Gomis) La XVI edició del Memorial Joan Gomis ha premiat el periodisme que visibilitza la realitat de les migracions. El jurat ha reconegut el projecte radiofònic Mares migrants: “Quan puges en una pastera et poden robar i violar alhora”, realitzat pel programa ‘Solidaris’, de Catalunya Ràdio. En la modalitat de trajectòria s’ha premiat al periodista freelance establert a l'Àfrica Occidental José Naranjo Noble.

El Memorial ha destacat que l’obra del programa ‘Solidaris’ sintetitza molt bé l’experiència traumàtica de les dones i nens migrants que arriben al Centre Ödos. És l’únic centre a Espanya, situat a Montilla (Còrdova), que ofereix refugi i acompanyament a les dones que arriben en pastera al nostre país. Moltes d’elles fugen de la violència, matrimonis forçosos, mutilació genital o manca de llibertats, i troben a Ödos un oasi en la seva travessia cap a una vida millor: acolliment, atenció sanitària i emocional, i seguretat. A més, el programa fa una crítica a les polítiques migratòries i al discurs de l’odi, i convida els oients a reflexionar sobre la coresponsabilitat amb allò que passa als països d’origen.

També les migracions i els conflictes africans han estat la prioritat del periodista José Naranjo. Col·labora habitualment amb el diari El País, així com amb altres mitjans com la revista Mundo Negro que editen els missioners combonians o Ràdio Televisió Canària. A més, és autor dels llibres Cayucos (2006), Los invisibles de Kolda (2009) i El río que desafía al desierto (2019).

El Memorial ha premiat el periodisme compromès i rigorós de Naranjo, cobrint conflictes migratoris des de l’origen, guerres i terrorisme al “continent ignorat”. També ha valorat la seva mirada humana que mostra la diversitat i riquesa de l’Àfrica, amb cròniques sobre el terreny sobre la vida quotidiana i el dinamisme cultural: ètnies, llengües, paisatges i hospitalitat, tot combinant-ho amb la denúncia i la visibilització de realitats duríssimes, així com dels fluxos migratoris en la perillosa ruta canària.

El jurat ha destacat també en el seu veredicte la qualitat de l’obra Tráfico de personas y esclavitud: los infernales destinos para la infancia de Haití, del periodista Aitor Sáez, publicat a Planeta Futuro del diari El País, per la denúncia d’una realitat poc coneguda: la manca de drets de la infància a Haití.

En anteriors edicions, s’ha reconegut també la tasca de l’Associació Fora de Quadre i el projecte ‘Sed de agua, sed de vida’ de Jairo Marcos i Mª Ángeles Fernández (2020), Sergi Cámara (2019); Lucas Font i Julia Fernández (2018); Pablo López Orosa i Rosa María Calaf (2017), Silvia Melero i el programa Solidaris (2016), Lola Hierro i Xavier Aldekoa (2015), d’Emilia Laura Arias i Tomás Alcoverro (2014), i de Gemma Parellada i el programa de televisió ’Latituds’, dirigit per Jordi Vilardell (2013).

L’acte de lliurament del premi, dotat amb 1.500 eruos en ambdues modalitats, tindrà lloc a mitjans de novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya, enguany mantenint la modalitat mixta presencial-virtual per les circumstàncies derivades de la COVID-19. El premi Joan Gomis el convoquen Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Mans Unides, Fundació Cultura de Pau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL, Lafede.cat, Catalunya Religió, el Col·legi de Periodistes de Catalunya i les revistes El Ciervo i Foc Nou. El premi es convoca amb el suport econòmic del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.