Vés al contingut
Catalunya Religió

El jurat del premi de periodisme solidari Memorial Joan Gomis ha guardonat en aquesta edició, en la categoria d’obres periodístiques, el reportatge “Cómo salir de la cárcel cuando es tu casa”, de Lucas Font, realitzador audiovisual i antropòleg social i cultural, i de Julia Fernández Cadenas, periodista. L’article es va publicar a la secció Planeta Futuro de El País, dedicada a donar cobertura informativa al desenvolupament humà i social sostenible. La obra periodística mostra una trista realitat a Àsia, un continent poc tractat pels mitjans de comunicació occidentals.

El jurat el va considerar un bon reportatge que narra com els fills de presos al Nepal conviuen amb els pares a presons superpoblades i en males condicions. La infància sempre és un tema sensible de tractar i l’article ens apropa una realitat desconeguda: nens que conviuen a l’entorn de la presó fins que tenen uns 14 anys. No obstant això, el jurat va destacar especialment que l’article fa visible l’acció d’institucions que lluiten contra la pobresa i l’exclusió social a través de l’ONG PA Nepal (Prisoners Assistance), que vetlla per rescatar aquests nens, donant-los educació i allotjament.

En la modalitat de trajectòria periodística el jurat ha premiat la Revista 21, que celebra aquest any el seu centenari. Durant aquest temps han informat sobre realitats poc conegudes i oblidades, unint denúncia, llibertat i esperança. El jurat els va considerar mereixedors del premi per la seva manera de tractar temes com la justícia social, la pau o l’entesa entre cultures. Per la qualitat dels seus articles, l’anàlisi rigorosa i la seva mirada realista i esperançadora davant realitats diverses com la pobresa, l’exclusió social, les desigualtats Nord-Sud o el drama dels refugiats. A més, el jurat va destacar molt positivament la reorientació que van fer un temps enrere en la seva línia editorial i continguts, essent una revista cristiana que busca promocionar la justícia i la solidaritat, assumint la defensa dels drets humans.

El Premi Memorial Joan Gomis reconeix obres i trajectòries periodístiques que posin en valor la lluita contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, i que promoguin la justícia, la pau i els drets humans. El premi va néixer per mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis i el seu compromís solidari, amb una llarga tasca com a dirigent i promotor de diverses iniciatives cíviques i associacions, especialment des de la presidència de Justícia i Pau (1976 – 2001), així com a través dels nombrosos articles en premsa i els seus llibres. El jurat del Memorial està format per representants de les entitats convocants: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-Universitat Ramon Llull, Fundació Cultura de Paz, Mans Unides, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, LaFede.cat, Catalunya Religió, les revistes El Ciervo i Foc Nou, i familiars d’en Joan Gomis.

Els premis estan dotats, en ambdues modalitats, amb 1.500 euros. Les revistes culturals El Ciervo i Foc Nou publicaran un text escrit pels guanyadors. Així mateix, els premiats rebran amb el premi una il·lustració original realitzada per Joan Gomis en un acte que tindrà lloc a mitjans de novembre al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.