Vés al contingut
Catalunya Religió
gag-tv3-bisbes
Fotografia: TV3

CR / ACN El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha exposat la seva valoració del gag de TV3 sobre la Mare de Déu del Rocío, després de rebre 115 queixes de particulars i de tres entitats. La resolució argumenta que “cal extremar la cura a l’efecte d’evitar en els espais d’entreteniment humorístic manifestacions que puguin menystenir les persones que professen qualsevol creença religiosa”. Però conclou que el contingut del programa ‘Està passant’ “se situa en el marc de l’exercici de la llibertat d’expressió”.

En la resolució d’aquest organisme regulador audiovisual s’afirma que les expressions satíriques emeses poden resultar “desafortunades” i “feridores” per les persones que professen la fe catòlica. També han apostat per “extremar la cura a l’efecte d’evitar en els espais d’entreteniment humorístic manifestacions que puguin menystenir les persones que professen qualsevol creença religiosa”. El CAC ha dit que l’expressió satírica és una manifestació de la lliure opinió d’idees i ha sentenciat que el gag no vulnera la normativa audiovisual.

El CAC s’ha pronunciat arran de les queixes presentades per la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), el partit Valents, l’associació E-Cristians i 115 particulars.

El CAC està en procés de revisió i actualització dels criteris en matèria de tractament del fet religiós en els programes audiovisuals d’entreteniment

Després d’haver realitzat un informe, el CAC ha assenyalat que la secció ‘L’entrevista improvisada’ del programa incorpora elements satírics i irònics en el marc d’un programa d’humor, “de manera que no hi ha possibilitat de confusió del propòsit comunicatiu del fragment analitzat ni per la tipologia dels continguts ni pel format audiovisual d’emissió”.

“En la paròdia d’entrevista es fa referència a suposades característiques i actituds del personatge de la Mare de Déu del Rocío que, atès que incideixen en creences individuals i col·lectives, podrien ser interpretades per determinades persones com a indegudes, ofensives o de mal gust”, explica el CAC. Però també es destaca que “el conductor del programa, abandonant el registre humorístic, expressa el seu respecte envers aquestes creences en tres ocasions diferents.

L’organisme ha recordat que la sàtira és expressió de les manifestacions creatives de l’ésser humà, que l’utilitza “com un instrument de denúncia i de crítica social, i, com a tal, és una manifestació més de la llibertat d’expressió i de creació artística”.

Finalment, han assenyalat que la caricatura constitueix una de les vies “més freqüents d’expressar, mitjançant la burla i la ironia, crítiques socials o polítiques que, com a element de participació i de control públic, resulten imprescindibles en tot sistema democràtic”.

EL CAC ASSEGURAVA EL 2002 que calia “actuar amb especial responsabilitat i rigor en el cas d’expressions que puguin suscitar discriminacions per motius religiosos”

D’altra banda, l’acord afegeix que el CAC està en procés de revisió i actualització dels 'Criteris del Consell de l’Audiovisual de Catalunya en matèria de tractament del fet religiós en els programes audiovisuals d’entreteniment', que daten de l’any 2002.

Aquest document afirma que els mitjans de comunicació han de “respectar els sentiments individuals i col·lectius de manera que no s’utilitzi indegudament, encara que es faci en clau d’humor, aquells símbols representatius per a les persones que professen una confessió religiosa”. També que cal “actuar amb especial responsabilitat i rigor en el cas d’expressions que puguin suscitar discriminacions per motius religiosos”.

Alhora, el document del 2002 afirma que s’ha de “rebutjar que, en virtut de la llibertat d’expressió, s’emetin apel·latius o expressions formalment injurioses desconnectades de la crítica legítima i innecessàries per al missatge que es vol difondre que pugui produir un dany injustificat al prestigi de les institucions religioses o a la dignitat de les persones que les representen”.

La resolució del CAC es posiciona sobre el contingut del gag emès abans de Setmana Santa, però no sobre la resposta a les crítiques del responsable de programa que vinculaven l’Església catòlica amb la pederàstia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.