Vés al contingut

Un any més el bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, ha aprofitat la festa que fan els nostres germans musulmans com a final del Ramadà, per a enviar-los una molt cordial felicitació. Ha estat aquesta mateixa setmana, dimarts passat. Com també ja ho va fer l’any anterior. Per tant, no és una flor d’estiu, sense importància, sinó que correspon a una actitud prestesa i continuada davant de la comunitat islàmica, que ell coneix perfectament, atès que -el novembre de l’any passat- també es va reunir a Sant Vicenç dels Horts amb els representants de les diverses comunitats islàmiques del Baix Llobregat. Per a la comunitat islàmica el bisbe de Sant Feliu representa la religió majoritària que es viu al nostre país però que no se sent de cap manera gelosa pel fet que vinguin germans d’altres creences sinó que els acull com a companys d’un mateix projecte.

No puc estar-me’n de reproduir-vos un fragment de la carta del bisbe. Diu així: “Molts de vosaltres viviu d'una manera particular les conseqüències de la crisi econòmica, que se suma al sofriment causat per l'aïllament o la marginació social. Sapigueu que podeu comptar amb la nostra proximitat i col·laboració, ja que compartim amb vosaltres el deure de l'almoina i de l'ajuda en general als més pobres. El mes del Ramadà haurà significat per a vosaltres una forta sensibilització envers el patiment aliè, així com un estímul a obeir la voluntat de Déu, qui vol que, juntament amb el dejuni, es renovin els llaços de la comunitat i la solidaritat cap als que pateixen fam. Com sabeu, aquesta fam, aquesta pobresa, a més de material, avui és també i sobretot, manca del que anomenem "dignitat humana". És a dir, d'allò que l'Altíssim, des de la creació, va donar a la seva més preuada criatura, que és la persona humana. D'aquí que ens veiem tots compromesos a construir un humanisme que permeti a tots arribar a ser persones obertes a Déu i als germans per l'amor. Sabem que en això consisteix la major dignitat”.

Per tant, des d’aquí, felicitem al bisbe de Sant Feliu per la seva gran sensibilitat amb els germans musulmans i, com que els periodistes sembla que sempre busquem les errades dels nostres bisbes, que consti també la nostra admiració quan trobem paraules i gestos que són profundament evangèlics.

Una segona notícia ens la dóna una associació ecumènica que és diu ACAT, és a dir, l’Acció dels Cristians per a l’Abolició de la Tortura, i que en motiu de la celebració del vintè aniversari de la creació de la Convenció Internacional per a la Defensa dels Drets dels Infants, recull firmes per tal d’aturar les execucions capitals de menors en el món. D’acord que es tracta de menors que han comès homicidis i assassinats, però, com tots sabem i hem acordat internacionalment, “un menor de divuit anys no pot ser plenament responsable de les seves infraccions comeses ni se li pot aplicar, per tant, la pena capital ni la presó de per vida sense possibilitat d’alliberament” (segons diu article 37 de la Convenció). El motiu és que el proper dissabte 10 d’octubre és la Jornada Mundial contra la Pena de Mort i la sospita que té l’ACAT són les següents xifres: Segons el Relator Especial de les Nacions Unides sobre la situació dels Drets Humans al Sudan, un menors que té 17 anys i un altre que en tindria 16 han estat condemnats ja a mort aquest estiu passat, mentre que quatre adolescents de 17 anys possiblement han estat jutjats per haver participat en els atemptats a la capital sudanesa de Khartum. O bé, l’any passat, a l’Iran, al menys vuit menors van ser executats, segons diu “Amnistia Internacional”, i al menys 140 eren al corredor de la mort, esperant l’execució, segons l’ONG “Stop Child Execucions”. O bé, l’any 2007, onze persones, menors d’edat en el moment de cometre el crim pel qual foren condemnades, van ser executades: vuit a l’Iran, dues a l’Aràbia Saudita i una al Iemen. Davant d’aquesta situació d’injustícia mundial l’ACAT no sols recull signatures, per a ser enviades a la Convenció Internacional per a la Defensa dels Drets dels Infants, sinó que també prega i per això ha convocat una pregària ecumènica conjunta per aquest proper diumenge a la Parròquia de Sant Paulí de Nola de Barcelona, al barri del Besòs. Tinguem en compte que Jesús, el nostre Fill de Déu, va ser un home executat injustament amb la pena de mort.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.