Vés al contingut

Àngelus del papa Francesc a la plaça de Sant Pere del Vaticà
28 de desembre de 2014

Estimats germans i germanes, bon dia!

En aquest primer diumenge després de Nadal, mentre que encara estem immersos en l'ambient d'alegria de la festa, l'Església ens convida a contemplar la Sagrada Família de Natzaret. L'evangeli d'avui ens presenta Maria i sant Josep en el moment en què, quaranta dies després del naixement de Jesús, van al temple de Jerusalem. Ho fan en religiosa obediència a la Llei de Moisès, que prescriu oferir al Senyor el primogènit (cf. Lc 2,22-24).

Podem imaginar aquesta petita família, enmig de tanta gent, en els grans patis del temple. No es destaca a la vista, no es distingeix... No obstant no passa desapercebuda! Dos ancians, Simeó i Anna, moguts per l'Esperit Sant, s'acosten i comencen a lloar Déu per aquest Nen, en el qual reconeixen el Messies, la llum de les nacions i la salvació d'Israel (cf. Lc 2,22-38). És un moment senzill, però ric de profecia: la trobada entre dos joves esposos plens d'alegria i de fe per la gràcia del Senyor; i dos ancians també aquests plens d'alegria i de fe per l’acció de l'Esperit. Qui el fa trobar? Jesús. Jesús el fa trobar: els joves i els ancians. Jesús és l'únic que apropa les generacions. És la font d’aquell amor que uneix les famílies i les persones, vencent tota desconfiança, tot aïllament, tot distanciament. Això ens fa pensar també als avis: quant important és la seva presència, la presència dels avis! ¡Que preciós és el seu paper en la família i en la societat! La bona relació entre els joves i els ancians és fonamental per al progrés de la comunitat civil i eclesial. I mirant a aquests dos ancians, aquests dos avis –Simeó i Anna– saludem ara aquí, amb aplaudiments, tots els avis del món.

El missatge que ve de la Sagrada Família és sobretot un missatge de fe. En la vida familiar de Maria i Josep Déu està veritablement al centre, i és en la persona de Jesús. Per això la Sagrada Família de Natzaret és santa. Per què? Per què està centrada en Jesús.

Quan pares i filla respiren junts aquest clima de fe, posseeixen una energia que els permet enfrontar proves també difícils, com mostra l'experiència de la Sagrada Família, per exemple en fet dramàtic de la fugida a Egipte: una dura prova.

El Nen Jesús amb la seva Mare Maria i sant Josep són una icona familiar simple però molt lluminosa. La llum que això irradia és la llum de misericòrdia i de salvació pel món sencer, la llum de veritat per a tot home, per a la família humana i per a les famílies individuals. Aquesta llum que ve de la Sagrada Família ens encoratja a oferir calidesa humana en aquelles situacions familiars on, per diverses raons, manca la pau, manca l'harmonia, manca el perdó. La nostra solidaritat concreta que no vagi a menys especialment en les conjuntures de les famílies que estan vivint situacions més difícils per a les malalties, la manca de treball, la discriminació, la necessitat d'emigrar... I aquí parem una mica i en silenci preguem per totes aquestes famílies en dificultat, siguin dificultats de malaltia, la manca de treball, discriminació, necessitat d'emigrar, siguin dificultats per entendre’s i també de desunió. En silenci preguem per totes aquestes famílies... (Ave Maria).

Encomanem a Maria, Reina i mare de la família, totes les famílies del món, perquè puguin viure en la fe, en la concòrdia, en l'ajuda mútua, i per això he invoco per elles la protecció maternal d’Aquells que fou mare i filla del seu Fill.

Traducció: Pere Prat –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.