Vés al contingut
Catalunya Religió

(Justícia i Pau) El jurat del Premi Periodístic Memorial Joan Gomis ha premiat enguany, en la categoria d’obres periodístiques, el reportatge “Por ser niña”, de la periodista Lola Hierro, publicat a la secció 'Planeta Futuro', del diari El País i en la modalitat de trajectòria periodística, el periodista Xavier Aldekoa per la seva tasca a l’Àfrica. El lliurament de premis se celebrarà el 30 de novembre a les set de la tarda a l’Auditori de la Biblioteca de la Facultat de Comunicació Blanquerna-Universitat Ramon Llull.

La peça periodística de Hierro mostra la realitat de les nenes i dones a Etiòpia, amb un estil i llenguatge clar i precís. Descriu una situació dramàtica de discriminació i sotmetiment però mostra alhora vies possibles de canvi i esperança amb projectes que ajuden de manera real i eficient a respectar i dignificar les dones en aquell país. Lola Hierro considera que l’obligació del periodisme és donar veu als oblidats i als més dèbils i, amb aquesta convicció, s’ha especialitzat en temes socials i humanitaris. Actualment escriu a 'Planeta Futuro', de El País, una nova secció que dóna cobertura informativa al desenvolupament humà i social sostenible, a la consecució dels Objectius de Desenvolupament del Mil·leni i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Tot i ser jove, Aldekoa porta més de deu anys compromès amb el continent africà, pel que diu que sent predilecció. La seva opció vital i professional, la seva mirada positiva i solidària, que dóna veu als invisibles, i la seva forma de narrar la realitat de la població civil, amb un to fresc i amè que atrapa al lector des de la primera ratlla, és el que ha valorat el jurat a l’hora d’atorgar-li aquest premi. Xavier Aldekoa es defineix com a amant de les maletes improvisades i diu que obre bé els ulls quan viatja. Des del 2009 viu a Sud-àfrica i ha dut a terme la cobertura de múltiples conflictes –dels més mediàtics als que passen desapercebuts: Somàlia, República Democràtica del Congo, Angola, Mali, Zimbabwe, Sudán del Sud, entre altres. És corresponsal de La Vanguardia al continent africà i col·labora en diversos mitjans.

El Memorial Joan Gomis

El Premi Memorial Joan Gomis reconeix el periodisme solidari en persones, institucions o col·lectius que el practiquen. Són premiades obres i trajectòries periodístiques orientades a lluitar contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, sempre en defensa de la pau i els Drets Humans. El premi va néixer amb la voluntat de mantenir viva la memòria de la figura de Joan Gomis i el seu compromís solidari. Aquesta tasca la va desenvolupar com a dirigent i promotor de diverses iniciatives cíviques i associacions, especialment des de la presidència de Justícia i Pau (1976-2001), així com a través dels seus llibres.

El jurat del Memorial està format per representants de les entitats que convoquen el premi: Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, FundiPau, Facultat de Comunicació Blanquerna- Universitat Ramon Llull, Fundación Cultura de Paz, Mans Unides, les revistes El Ciervo i Foc Nou, i membres de la família de Joan Gomis.

Els premis estan dotats, en ambdues modalitats, amb 1.500 euros cadascun. Les revistes culturals El Ciervo i Foc Nou faran ressò del veredicte del jurat, publicant les peces premiades o un text escrit pels guanyadors. Així mateix, la Lola Hierro i el Xavier Aldekoa rebran un diploma acreditatiu i una il·lustració realitzada per Joan Gomis.

En les darreres edicions el memorial ha reconegut la tasca de Emilia Laura Arias i Tomás Alcoverro (2014), i de Gemma Parellada i el programa de televisió 'Latituds', dirigit per Jordi Vilardell (2013).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.