Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

A Catalunya escullen religió el 40% dels alumnes, no el 23%

(Jordi Llisterri –CR) Fa uns anys, en un despatx de la Santa Seu, un monsenyor es mostrava indignat amb les dades que tenia sobre els alumnes que escollien l’assignatura de religió catòlica a Catalunya. Poc més d’un 20% sobre el 70% de la mitjana espanyola. El seu interlocutor, un català, li va haver de fer veure que les dades que tenia només feien referència a l’escola publica, i que no incloïen el gran nombre d’alumnes escolaritzats a l’escola cristiana concertada, que a Catalunya té un pes més gran que a la resta d’Espanya i que òbviament si que cursen l’assignatura de religió.

La història es repeteix. Ara a les xarxes socials. Aquests dies circula per internet un mapa que mostra les dades dels “Alumnes matriculats en Religió Catòlica” que a Catalunya només són el 23%. Dades que avala amb l'anuari estadístic del Ministeri d'Educació. El gràfic, però, no indica que són només les dades de l’escola pública, i no inclou el 21% d’alumnes escolaritzats a l’escola cristiana catalana. Escoles de titularitat catòlica on a més de la classe de Religió, tot el centre està integrat en una dinàmica pastoral.

Així, l’índex real d’alumnes de primària que cursen religió a Catalunya és el 40%, i no el 23% de l’escola pública. Són 17 punts percentuals més. Dins de l’escola concertada (que inclou catòliques i no catòliques), aquest índex a Catalunya és del 74%.

Així, si en el mapa es mostressin les dades reals del conjunt d’alumnes de primària de cada territori que cursen religió, els percentatges pugen 17 punts a Catalunya, 20 al País Basc, i 12 a les Illes, respecte a les dades que només afecten als centres públics.

Aquest 40% d’alumnes catalans redueix substancialment la distància entre la mitjana espanyola i les dades de Catalunya, i amb altres territoris amb una configuració diferent de la titularitat dels centres educatius com poden ser Andalusia i Extremadura.

Certament, el mapa del conjunt de l’alumnat manté Catalunya, País Basc, i Balears a la cua que junt amb Madrid, País Valencià i Navarra són els territoris que estan per sota la mitjana espanyola. Però el 40% d’alumnes catalans entra en els paràmetres similars als d’altres països europeus com passa amb altres estadístiques sobre religió a Catalunya.