Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Cristianisme i Justícia-Fundació Lluís Espinal, Fundació Joan Maragall, la revista Valors, la Fundació Carta de la Pau i el Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona, preocupades pel futur de les ciutats, s’han unit per organitzar el cicle 'Ciutats més humanes. Debats entorn les fronteres de la convivència'. Els tres debats tindran lloc els dies 9, 16 i 23 de novembre el Palau Macaya.

Entorn del Dia Mundial de les Ciutats –31 d’octubre–, i en uns dies en què la capital catalana serà focus d’atenció mundial perquè acollirà el BCN Smart City, les cinc entitats proposen un cicle que pivotarà entorn de tres eixos: “Actuals reptes de la cohesió a les ciutats”, “La creació de ciutats sostenibles” i “La construcció de la identitat a l’àmbit urbà”. I aplegarà importants experts en aquestes matèries: Joan Subirats, catedràtic de ciència política de la UAB; Carme Trilla, presidenta de la Fundació Habitat 3; Oriol Nel·lo, professor de geografia de la UAB; Salvador Rueda, director de BCNecologia; Antònia Hernández, directora del XIII Congrés Ciutats Educadores; i Andreu Domingo, subdirector del Centre d’Estudis Demogràfics.

El món urbà serà clau

Actualment, la meitat de la Humanitat –3.500.000.000 persones– viuen en ciutats. I es calcula que l'any 2030, gairebé el 60 per cent de la població mundial residirà en zones urbanes. Tenint en compte aquestes previsions, les ciutats han esdevingut un focus de preocupació (atur, desigualtat, contaminació, violència, etc). ONU-Habitat, dins l’Agenda 2030, ha adoptat com a objectiu "convertir les ciutats i els assentaments humans en inclusius, segurs, resilients i sostenibles”.

El creixement de les ciutats però, no ha de ser necessàriament un problema. L’entorn urbà també pot ser un espai ideal on construir noves oportunitats per a la ciutadania, conrear relacions més humanes i facilitar un procés sostenible i equitatiu que construeixi comunitat, millori la qualitat de vida dels ciutadans i creï barris segurs i pròspers. I això passa per, en un moment en què el paper del món urbà serà clau, teixir ciutats més humanes.