Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Sant Joan de Déu) Aquest dilluns en l'acte de reobertura de l'Hospital Sant Josep de Monròvia s'han encès nou espelmes en record de les nou persones mortes a causa de l'Ebola que treballaven a l'Hospital. L'arquebisbe de l'arxidiòcesi catòlica de Monròvia (Libèria) ha destacat "el seu coratge, compromís i sacrifici per ajudar altres persones".

La reobertura de l'Hospital San José de Monròvia s'està fent de forma progressiva, començant amb una Unitat de Maternitat, que funcionarà 24 hores al dia, i el suport del Comitè Internacional de Creu Roja, i continuarà amb l'obertura de serveis de pediatria pròximament.

L'Hospital Sant Josep de Monròvia no atendrà casos d'Ebola, però compta amb una Unitat d'Espera on s'han d'aïllar i tindran en observació durant 48 hores els casos sospitosos.

"Una porta a l'esperança a Libèria"

Des que va ser clausurat l'Hospital Sant Josep de Monròvia el passat 1 d'agost l'Orde de Sant Joan de Déu ha realitzat un intens treball per aconseguir la reobertura, que implica estrictes protocols de seguretat a causa de l'epidèmia d'Ebola que afecta Àfrica de l'Oest.

"Aquesta reobertura significa obrir una porta a l'esperança a Libèria, ja que oferirà atenció en maternitat, una àrea que està molt desatesa però que és prioritària, i se suma als esforços que s'estan fent per millorar la salut de la població enmig de l'epidèmia d'Ebola ", ha afirmat en l'acte de reobertura José M. Viadero, director de Juan Ciudad ONGD des Monròvia.

Juan Ciudad ONGD (JCONGD), l'organització de cooperació internacional de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu (OHSJD), informa que aquest dilluns l'Hospital Sant Josep de Monròvia ha reobert les seves portes amb un dispositiu que ofereix atenció en l'àrea de maternitat , on s'atendrà a dones embarassades i que presentin complicacions en el part o post part, comptant inicialment amb vuit llits per als casos que hagin de ser hospitalitzats, ampliables fins a 24, i la supervisió del Comitè Internacional de Creu Roja.

Libèria es troba entre els països del món que registren un dels índexs de desenvolupament humà més baixos (lloc número 175 davant Espanya que ocupa el lloc número 27 segons Nacions Unides), i registra una de les taxes de mortalitat materna més elevades, sent de 770 enfront de l'espanyola de 6 (nombre de morts per cada 100.000 nascuts vius).

Tres mesos d'intens treball

Per poder obrir aquesta Unitat de Maternitat han estat necessaris tres mesos d'intens treball i coordinació amb les autoritats sanitàries liberianes i altres institucions que operen en el terreny, a més del personal sanitari de l'hospital, que ha realitzat nombroses jornades de formació teòrica i entrenament sobre els protocols de seguretat que requereix treballar en un escenari d'epidèmia d'Ebola.

José M. Viadero, director de Juan Ciutat, que va arribar a Monròvia fa deu dies, ha destacat que "aquesta reobertura culmina el treball de tres mesos que no han estat exempts de moltes dificultats, i significa obrir una porta a l'esperança a Libèria, ja que oferirà atenció en maternitat, una àrea que està molt desatesa però és prioritària, i se suma als esforços que s'estan fent per millorar la salut de la població enmig de l'epidèmia d'Ebola".

Segons l'últim informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) actualment s'han produït més 15.350 casos confirmats d'Ebola, sent Guinea Conakry, Libèria i Sierra Leone dels països més castigats pel virus, que ha provocat la mort a 5.500 persones.

L'Hospital Sant Josep de Monròvia va ser clausurat el passat 1 d'agost a causa de la infecció per Ebola d'alguns dels seus treballadors, morint en total nou personas per aquesta causa, entre les que es trobaven els tres Germans de Sant Joan de Déu Miguel Pajares, Patrick Nshamdze i George Combey, a més de la Germana de la congregació de les Missioneres de la Immaculada Concepció Chantal Mutwameme.

Per aquest motiu, JCONGD enviar a Monròvia a finals d'agost a un primer equip d'emergència, sent Roberto Lorenzo, el coordinador de Projectes de Cooperació d'aquesta ONGD, el responsable de dur a terme l'estratègia de reobertura, que ha costat tres mesos d'intens treball, i ha comptat amb la col·laboració del Ministeri de Salut liberià, l'arxidiòcesi catòlica de Monròvia, les Missioneres de la Immaculada Concepció, el Comitè Internacional de Creu Roja Internacional i el Catholic Relief Service, entre d'altres.

Campanya Aturem l'Ebola a Àfrica de l'Oest

Des que JCONGD va llançar el passat mes de juliol la campanya 'Aturem l'Ebola a Àfrica de l'Oest' per donar suport a l'Hospital San José a Libèria i l'Hospital Sant Joan de Déu a Sierra Leone, són moltes les persones i institucions que han col·laborat, permetent l'enviament de fons per cobrir les despeses de les formacions del personal sanitari, així com l'enviament de material especial de protecció (granotes, guants, mascaretes, botes...), medicines i aliments. Entre elles Farmamundi, la Fundació Dones per Àfrica, el Ministeri de Sanitat d'Espanya i l'Agència Espanyola de Cooperació.

A més, en aquests moments JCONGD es troba reclutant i formant a personal sanitari espanyol que vulgui col·laborar en l'Hospital Sant Josep de Monròvia en les àrees de maternitat i pediatria, així com logística.

JCONGD agraeix a totes les persones i altres institucions que han col·laborat tant a Libèria com a Espanya de diferents maneres amb aquest centre, possibilitant la seva reobertura.

Les persones que van donar la seva vida al servei dels altres treballant a l'Hospital Sant Josep de Monròvia, i van morir el passat mes d'agost de 2014 a causa del virus de l'Ebola, sempre seran recordats: Miguel Pajares, Patrick Nshamdze, George Combey, Chantal Mutuameme, Layson Wilson, Tetee Dogba, MLanrene TogbaDominic Wesseh i Richard Kellie.