Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) L'any 1999 neix el 'Proyecto Esperanza' com a resposta davant el creixement del tràfic de dones a l'Estat Espanyol. La congregació de Religioses Adoratrius va posar aleshores en marxa el projecte d'acollida integral per a dones víctimes d'explotació en la prostitució, servei domèstic, matrimonis forçats i altres feines en condicions d'esclavitud. Avui, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència de Gènere, les adoratrius denuncien a través d'un comunicat que el tràfic de dones amb fins d'explotació "continua sent una forma invisible de violència de gènere".

Des de les Adoratrius afirmen que el tràfic d'éssers humans afecta de manera desproporcionada a dones i nenes a nivell global, motiu pel qual es considera com una manifestació de la violència de gènere. El 71% de les víctimes de tràfic al món són dones (51%) i nenes (20%) i això és conseqüència directa de la situació de major vulnerabilitat a la qual es troben, fruit de la desigualtat, la discriminació i la violència en què estan exposades, pel fet de ser dones i nenes.

Projectes d'inserció

Ana Almarza, directora del 'Proyecto Esperanza' afegeix que "les diferents manifestacions de la violència de gènere s'interrelacionen, dones i nenes pateixen amb freqüència diferents formes de violència de manera simultània i/o consecutiva. Expliquen des del projecte que atenen cada any a una mitjana de 200 dones i que es troben amb molts casos en que la dona ha patit ja en origen i en trànsit a Europa situacions greus de violència de gènere com la mutilació genital, matrimonis forçats, violència sexual, per acabar a Espanya sotmesa a tràfic amb fins d'explotació.

I per donar una oportunitat a totes aquestes dones que han patit tràfic les adoratrius han impulsat el projecte Wanawake Mujer, dirigit a donar suport a les alternatives productives i a facilitar la inserció laboral de dones supervivents de la violència de gènere. El projecte persegueix oferir una cadena de valor a tot el sistema des de la producció en origen fins a la seva manufactura en destí i la seva distribució local.

Sicar cat

A Catalunya les adoratrius desenvolupen des del 2002 el programa SICAR cat, que ofereix atenció integral a dones i infants víctimes del tràfic d’éssers humans (TEH) per a la seva recuperació i la restitució dels seus drets. Així mateix, promou el canvi social a través de la sensibilització i la denúncia d’aquesta greu violació de Drets Humans. I ho fan amb la intervenció directa a través de set dispositius residencials amb un total de dinou places, oferint també serveis de retorn, de salut, jurídics, de formació i treball i d'atenció social, així com sensibilitzant a través de campanyes i fent incidència social.

Per apropar la realitat que les adoratrius treballen des de Sicar han organitzat un acte obert per a l'1 de desembre per compartir les conclusions que després d'anys d'acompanyament a dones han pogut copsar sobre l'impacte psicològic de la situació del tràfic de persones.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.