Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) La iniciativa ‘Activa’t amb Jesús’ rebrà aquest dijous el premi TIC Pastoral que concedeix la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. Es tracta d’un projecte que ofereix petits vídeos setmanals, a partir de l’Evangeli de diumenge, per a compartir en família o en grup, i especialment adreçats a infants i joves. I l’han desenvolupat conjuntament les escoles de Jesuïtes Educació, a partir de l’impuls de l’equip de pastoral de Jesuïtes Casp. 

“És la petita història d’un miracle”, diu el director de pastoral de Jesuïtes Casp, Ferran Perelló. Una història que comença com a resposta creativa a les limitacions imposades per la pandèmia. L’arribada de la covid-19 va interrompre una proposta que s’estava consolidant: l’Activa’t amb Jesús, una trobada de pregària setmanal per a la comunitat educativa que ja aplegava un bon nombre de persones i que anava creixent poc a poc. La voluntat d’oferir un espai alternatiu d’interioritat i pregària va materialitzar-se en la creació de petit vídeos setmanals, que permetessin transformar l’Activa’t amb Jesús en un format audiovisual. “La idea era molt atractiva i finalment ens vam llançar a la piscina i vam entomar el repte”, explica Perelló. El primer vídeo es va publicar l’octubre de 2020.

Una proposta “sostenible, col·laborativa, participativa i de xarxa”

Els vídeos s’elaboren amb la implicació de l’alumnat. El director de pastoral de Jesuïtes Casp assegura que aquesta demanda de col·laboració va engrescar molt els alumnes. És una estona de gravar, assajar, fer preses falses, riure molt i de passada comentar el que deia allò que estaven gravant, és a dir, mastegar paraules d’evangeli”.

La proposta, que va néixer inicialment a l’escola de Jesuïtes Casp, es va presentar als equips de pastoral de la resta d’escoles de Jesuïtes Educació. La implicació de la xarxa en el projecte va permetre fer un salt també en el procés de producció dels continguts. Es compta amb el suport tècnic d’alumnat de Cicles Formatius de Grau Superior de Jesuïtes Sarrià, i alumnes de totes les escoles participen a la gravació dels àudios. S’ha convertit, afirma Perelló, en una proposta “sostenible, col·laborativa, participativa i de xarxa”.

Ara ja arriba més enllà de les escoles. “Hem rebut notícies d'escoles d'altres congregacions que l'utilitzen, així com grups de catequesi que els visualitzen setmanalment, i també de famílies que ens segueixen com a recurs de pregària. Les impressions que ens arriben són entusiastes”. Els vídeos es poden trobar al canal youtube que s’ha creat i també es comparteixen a través del portal web de pregària i espiritualitat de la Companyia de Jesús a Catalunya, www.pregaria.cat.

“Allò que va néixer com una resposta a una necessitat de l’escola, ha esdevingut un recurs setmanal audiovisual de pregària en català adreçat a tota l’Església del nostre àmbit lingüístic”, celebra Ferran Perelló, que considera que el premi és un reconeixement i dona visibilitat a un recurs pastoral per a infants força atractiu. Tot i que va néixer com a resposta a les limitacions imposades per la pandèmia, la intenció és que es mantingui més enllà d’aquesta. De moment, es volen completar els vídeos per als tres cicles litúrgics.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.