Vés al contingut
Catalunya Religió
pintures-peralta-3
Galeria d'imatges

Arquebisbat de Tarragona Les cinc pintures murals gòtiques procedents de l’antiga església de Santa Maria de Peralta han passat per un procés de restauració i consolidació que han dut a terme els restauradors Emma Zahonero i Jesús Mendiola al seu taller MV Arte de Guadalajara. Ara les pintures es poden visitar al Museu Bíblic Tarraconense de manera gratuïta fins el 5 de febrer.

Aquestes obres pictòriques del segle XIV havien estat extretes de l’església l’any 1948, quan el temple ja havia quedat abandonat. En aquell moment es van integrar en un suport de fusta que, amb el pas dels anys, s’ha deteriorat. Així, durant el procés de restauració s’han substituït aquests marcs de fusta per un suport inert i sense moviments elaborat a partir d’un panell sandvitx de niu d’abella d’alumini recobert amb un plafó de fibra de vidre i resina.

Per altra banda, s’ha procedit també a la neteja de la pintura, que tenia aplicada una pàtina artificial per amagar les pèrdues de color. Així, s’han reintegrat les llacunes que han quedat al descobert fent-les menys evidents per assolir un mateix nivell de lectura a les peces.

Andreu Muñoz, director del Museu Diocesà de Tarragona i del Museu Bíblic Tarraconense, ha destacat que la restauració ha estat possible gràcies al mecenatge de Chon Gómez-Monche, una persona amb molta sensibilitat per a l’art sacre i que ha fet l’aportació per cobrir els 15.000 euros que ha suposat aquesta restauració necessària.

Les pintures de Peralta al Museu Diocesà

Aquestes pintures pertanyen a l’estil del segon gòtic lineal, una forma de pintar característica pel traçat dels contorns de les figures que, posteriorment, s’omplien de color. En aquest sentit, esdevenen la porta d’entrada de la pintura gòtica lineal al nostre territori i, per tant, la primera fase de la pintura gòtica catalana. Les obres de Peralta representen diversos episodis bíblics de l’Antic i del Nou Testament: Adam i Eva, l’Arbre de la Vida, un pantocràtor, dos episodis de la crucifixió de Jesucrist i, finalment, una representació de sant Cristòfol.

Durant els dies vinents i fins al diumenge dia 5 de febrer, les pintures de Santa Maria de Peralta es podran visitar, de manera gratuïta, al Museu Bíblic Tarraconense. A partir d’aleshores, passaran provisionalment a l’espai de reserves del Museu Diocesà de Tarragona.

L’objectiu final serà traslladar-les a l’espai de la pinacoteca gòtica del Museu, instal·lada a la capella del Corpus Christi. Abans, però, durant aquests propers mesos s’executarà una nova fase del projecte museogràfic per la qual es redefinirà aquest espai del Museu dotant-lo d’una reordenació seguint les diferents fases de l’evolució de la pintura gòtica catalana i, per altra banda, s’eliminaran elements que dificulten la vista de la capella reduint la volumetria dels suports de les pintures i instal·lant un sistema d’il·luminació més adequat.

Aquest projecte de reintegració de l’espai museístic de la pinacoteca gòtica compta amb el suport econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que el subvencionarà amb prop de 50.000 euros. Per altra banda, el Museu Diocesà de Tarragona assumirà els 11.000 euros restants per a fer possible aquesta fase.

Un cop executada aquesta actuació, s’encararà la quarta fase per completar el discurs diacrònic del patrimoni de l’art sacre de l’arquebisbat de Tarragona. Aquesta serà la museïtzació de l’aula capitular i les estances prèvies, on es podran visitar les obres del renaixement fins a l’art dels nostres dies, obra que està previst realitzar l’any vinent.

Tots aquests passos, ha explicat Andreu Muñoz, són "respostes provisionals mentre avancem cap al projecte de futur de trasllat del Museu Diocesà de Tarragona a l’edifici de la Casa dels Canonges". Muñoz ha detallat que el projecte està fet i cal "la implicació de les institucions per assolir el finançament necessari per a poder-lo executar".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.