Vés al contingut
Catalunya Religió
santa-tecla-vella-02-gran
Fotografia: Arquebisbat de Tarragona.
Galeria d'imatges

Arquebisbat de Tarragona La Capella de Santa Tecla la Vella tornarà a ser un espai visitable i obert a la ciutat. Així s’ha fet públic en una roda de premsa que ha tingut lloc aquest dilluns als jardins de Santa Tecla la Vella, on està ubicat aquest temple del segle XIII. Andreu Muñoz, director del Museu Diocesà de Tarragona, ha explicat que aquest espai va ser el cementiri de la ciutat fins al segle XIX. Fa aproximadament un segle es va reconvertir en un jardí arqueològic romàntic i, actualment "es destinava a espai de reserves, malgrat ser una de les joies de Tarragona", ha assegurat.

El projecte d’arranjament i museïtzació ha començat amb la classificació de tots els elements que ocupaven l’espai. D’aquests, els menys significatius es traslladaran als jardins del Seminari, mentre que aquells elements més destacats, com les làpides funeràries, s’ubicaran al Museu Bíblic Tarraconense, on es crearà "un nou espai ordenat de reserves", ha afirmat Muñoz. Pel que fa a l’interior de la capella romànica, s’hi podrà veure un audiovisual a través del qual es donarà a conèixer el món funerari cristià al llarg dels segles.

Revitalitzar l'espai i dinamitzar la Catedral de Tarragona

Andreu Muñoz ha explicat que es tracta d’un espai desconegut per a la majoria de ciutadans: "Són poquíssimes les persones que han entrat en aquesta capella funerària on hi ha enterrades persones tan notables com l’arquebisbe Bernat d’Olivella, un dels consellers més importants de Jaume I". En aquest sentit, ha dit que l’objectiu del projecte és "revitalitzar l’espai i recuperar Santa Tecla la Vella per a la població, així com dinamitzar encara més la Catedral de Tarragona".

El projecte de rehabilitació té un cost total de 24.000 euros i ha estat possible gràcies a les aportacions de l’Ajuntament de Tarragona, la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Arquebisbat de Tarragona. Per la seva part, el Capítol de la Catedral es farà càrrec de l’enjardinament d’aquest espai. En aquest sentit, Antoni Pérez de Mendiguren, degà-president del Capítol, ha confirmat el compromís perquè "la gent trobi un veritable jardí romàntic en aquest espai". A més, ha agraït la contribució de les diferents institucions per a fer possible la reobertura de Santa Tecla la Vella i ha recordat la voluntat que "la Catedral sigui casa de tots".

Les obres de rehabilitació de la capella de santa tecla la vella acabaran el febrer DE 2023

La roda de premsa ha comptat, també, amb els representats d’aquestes institucions que faran possible el projecte. Joan Josep Garcia, diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà de la Diputació de Tarragona, ha assegurat que es tracta "d’un projecte molt positiu" i que la prioritat de l’organisme que representa és "la conservació del patrimoni i la promoció de la cultura".

En la mateixa línia s’ha referit Lurdes Malgrat, directora dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que ha destacat que "es donarà a conèixer un espai important per a la ciutat i per al país". "És un lloc fantàstic, un llegat del passat per a gaudir del que ens transmet com a persones", ha afirmat.

Per últim, Pau Ricomà, alcalde de Tarragona, ha remarcat que "és un espai que guanyem en benefici de la ciutadania i que ens permetrà explicar encara més l’etapa medieval a la nostra ciutat".

Un espai gratuït per a tothom

Està previst que durant el proper mes de febrer finalitzin les obres de rehabilitació d’aquest espai. A partir d’aquí, durant el mes de març l’espai restarà obert a tota la ciutadania de manera gratuïta. Entre setmana es destinarà, principalment, als grups escolars que vulguin visitar la capella, i els dissabtes quedarà obert a tothom.

Un cop finalitzat el mes de març, les visites a la Capella de Santa Tecla la Vella es gestionaran de manera conjunta amb les visites a la Catedral de Tarragona i al Museu Diocesà.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.