Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) 13 de març de 2013. Milions de persones a través de pantalles de televisió, d'ordinadors, de mòbils o per les ones de les ràdios tenien la vista i l'orella posada al Vaticà. Fumata blanca anunciaven els corresponsals, Habemus Papam, i va començar el pontificat del papa Francesc, avui fa cinc anys.

Amb motiu d'aquesta efemèride hem volgut remarcar una de les constants del papa Francesc, els joves. Enguany se celebrarà el Sínode dels Joves i són molts els discursos i els textos que Francesc ha dedicat a la joventut mundial. Un avi parlant als joves de tot el món. Destaquem algunes de les seves frases en aquests cinc anys de pontificat.

JMJ 2013 - Brasil

"Vull enrenou a les diòcesis, vull que se surti fora, vull que l'Església surti al carrer, que ens defensem de tot el que sigui mundanitat, del que sigui instal·lació, del que sigui comoditat, del que sigui clericalisme, del que sigui estar tancats en nosaltres mateixos".

"Les parròquies, les escoles, les institucions són per sortir; si no surten es converteixen en una ONG, i l'Església no por ser una ONG. Que em perdonin els bisbes i els sacerdots, si alguns després els munten enrenou, però.... és el consell".

"Jesús ens demana que el seguim tota la vida, ens demana que siguem els seus deixebles, que 'juguem en el seu equip'. Crec que a la majoria de vosaltres us agrada l'esport. I aquí, a Brasil, com en altres països, el futbol és una passió nacional. Doncs bé, què fa un jugador quan se¡l crida per formar part d'un equip? Ha d'entrenar-se i entrenar-se molt. Així és la nostra vida de deixebles del Senyor".

"Estimats amics, no s'oblidin: vostès són el camp de la fe. Vostès són els atletes de Crist".

Papa a Mèxic - Febrer 2016

"Un dels més grans tresors d'aquesta terra mexicana té rostre jove, són els seus joves. Sí, són vostès la riquesa d'aquesta terra. Compte, no he dit l'esperança d'aquesta terra, he dit 'la seva riquesa'".

"És difícil sentir-se la riquesa d'una nació quan no es tenen oportunitats de treball digne. També quan, per ser joves, se'ls utilitza per a fins mesquins, seduint-los amb promeses que al final no són reals, són bombolles de sabó".

JMJ Cracòvia 2016

"En els anys que porto com a Bisbe he aprés alguna cosa: no hi ha res més bonic que contemplar les ganes, l'entrega, la passió i l'energia amb que molts joves viuen la vida. Quan Jesús toca el cor d'un jove, d'una jove, aquest és capaç d'actes vertaderament grans".

"La misericòrdia sempre té rostre jove".

"Em genera dolor trobar joves que semblen haver-se 'jubilat' abans d'hora. Em preocupa veure joves que 'han tirat la tovallola' abans de començar el partit."

"Avui la humanitat necessita homes i dones, i en especial joves com vosaltres, que no vulguin viure les seves vides 'a mitges'".

"M'agrada anomenar-la la paràlisi que neix quan es confon 'felicitat' amb un sofà. Sí, creure que per ser feliç necessitem un bon sofà. Un sofà que ens ajudi a estar còmodes, tranquils, ben segurs. Un sofà, com els que hi ha ara moderns amb massatges adormidors inclosos, que ens garanteix hores de tranquil·litat per traslladar-nos al món dels videojocs i passar hores davant l'ordinador. Un sofà contra tot tipus de dolors i temors. Un sofà que ens faci quedar-nos a casa tancats, sense cansar-nos ni preocupar-nos. El sofà-felicitat és probablement la paràlisi silenciosa que més ens pot perjudicar, ja que poc a poc, sense adonar-nos, ens anem quedant adormits, ens anem quedant atontats mentre altres decideixen el futur per nosaltres."

"Estimats joves, no venim a aquest món a 'vegetar', a passar còmodament la vida, a fer de la vida un sofà que ens adormi, al contrari, hem vingut a una altra cosa, a deixar una petjada."

El Papa als joves del món pel Sínode dels Joves - Gener 2017

"Molts joves entre vosaltres estan sotmesos al xantatge de la violència i es veuen obligats a fugir de la seva terra natal".

"Facin sentir els seus crits, deixin ressonar-los a les comunitats i als seus pastors".

Papa a Bangladesh - Desembre 2017

"No es passin tot el dia al telèfon, ignorant el món".

"La llengua, és això el que destrueix una comunitat. El malparlar d'altres, el subratllar els defectes dels altres, però no dir-ho i així crear desconfiança, recels i un ambient en el que no hi ha pau".

Papa a Xile - Gener 2018

"Hi ha moments en els quals sense adonar-nos comença a baixar 'el nostre ample de banda' i comencem a quedar-nos sense connexió, sense bateria, i llavors ens guanya el mal humor, ens tornem descreguts, tristos, sense força, i tot ho comencem a veure malament. Al quedar-nos sense 'connexió' que li dona vida als nostres somnis, el cor comença a perdre força."

"Sense connexió, sense la connexió amb Jesús, acabem ofegant les nostres idees, els nostres somnis, la nostra fe i ens omplim de mal humor."

"Què faria Crist en el meu lloc? Aquesta és la contrasenya, la bateria per encendre el nostre cor, encendre la fe. Això és ser protagonista de la història. La única forma de no oblidar-se d'una contrasenya és utilitzar-la. Tots els dies. Arribarà el moment en que la sabran de memòria i arribarà el dia, en el qual, sense adonar-se'n, el cor bategarà com el de Jesús."

"I si vosaltres no estimen la seva pàtria jo no crec que arribin a estimar Jesús i que arribin a estimar Déu. L'amor a la pàtria és un amor a la Mare. L'anomenem mare pàtria perquè aquí vam néixer però ella mateixa, com tota mare, ens ensenya a caminar i se'ns entrega perquè la fem sobreviure a altres generacions".

Papa a Perú - Gener 2018

"Sé que és molt bonic veure les fotos arreglades digitalment, però això només serveix per a les fotos, no podem fer-li 'photoshop' als altres, a la realitat, ni a nosaltres. Els filtres de colors i l'alta definició només van bé en els vídeos, però mai podem aplicar-los als amics. Hi ha fotos que són molt boniques, però estan totes trucades i deixi'm dir-los que el cor no es pot 'photoshopear', perquè allà és on es juga l'amor vertader, allà es juga la felicitat."

"Jesús no vol que et 'maquillin' el cor. Ell t'estima així com ets i té un somni per realitzar amb cadascú de vosaltres".