Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Cloenda de la Jornada Mundial de Joventut a Polònia, amb la missa final presidida pel papa Francesc. Com cada dos anys aquesta trobada mundial aplega milers de joves, que en aquest acte final a les afores de Cracòvia els organitzadors han xifrat en dos milions.

El missatge final del papa ha estat una invitació als joves catòlics a deixar-se canviar per Jesús i a construir un món nou "predicant l'esperança" i "sent una benedicció per a l'única família humana". En una homilia llarga i en italià, Francesc ha fet aquest invitació a partir de l'experiència de Zaqueu, recaptador d'impostos de mala fama que saber superar tots els "obstacles" que el separaven de Jesús. Una homilia amb diverses picades d'ullet que feien referència als instruments de comunicació digital que utilitzen avui els joves. El papa ha completat així la crida que va fer als joves aquest divendres durant el Via Crucis.

La idea que ha volgut transmetre el papa al joves es que "Déu ens estima tal com som, i no hi ha pecat, defecte o error que el faci canviar d'idea. Per a Jesús -ens ho mostra l'Evangeli-, ningú és inferior i distant, ningú és insignificant, sinó que tots som predilectes i importants". I els ha insistit en que "Tu ets l'important! I Déu compta amb tu pel que ets, no pel que tens: davant seu, res val la roba que portes o el telèfon mòbil que utilitzes; no li importa si vas a la moda; li importes tu, tal com ets. Als seus ulls, vals; i el que vals no té preu".

És la recepta de Francesc davant "del perill de quedar-nos lluny de Jesús perquè no ens sentim a l'altura, perquè tenim una baixa consideració de nosaltres mateixos". Perquè "viure descontents i pensar en negatiu significa no reconèixer la nostra identitat més autèntica: és com donar l'esquena quan Déu vol fixar els seus ulls en mi; significa voler impedir que es compleixi el seu somni en mi". Jesus és "el nostre més irreductible dels 'tifosi'".

Davant d'això, "la tristesa no és digne de la nostra alçada espiritual. És més, és un 'virus' que ens infecta i ho paralitza tot, que tanca qualsevol porta, que impedeix redreçar la vida". I a Jesús, "que ens dóna la vida, no podem respondre-li amb un pensament o un simple 'missatget'". La crida del papa és a "no deixar-se anestesiar l'ànima" i "un 'no' fort al dopatge de l'èxit a qualsevol preu i a la droga de pensar només en si mateix i en la pròpia comoditat".

També el papa ha demanat superar "la multitud que murmura" i els que "tracten de fer-vos creure que Déu és distant, rígid i poc sensible, bo amb els bons i dolent amb els dolents". I que davant "la força mansa i humil de la misericòrdia", pot ser que "us jutgin com uns somiadors, perquè creieu en una nova humanitat, que no accepta l'odi entre els pobles, ni veu les fronteres dels països com una barrera i custòdia els seus hàbits culturals sense egoisme i ressentiment".

Francesc ha acabat recordant que "la mirada de Jesús va més enllà dels defectes per veure la persona; no s'atura en el mal del passat, sinó que albira el bé en el futur; no es resigna davant de l'entossudiment, sinó que busca el camí de la unitat i de la comunió; enmig de tots, no s'atura en les aparences, sinó que mira al cor. Jesús mira el nostre cor; el teu, el meu!". També per això, ha remarcat que l'experiència de "la Jornada Mundial de la Joventut, podríem dir, comença avui i continua demà, a casa, perquè és allà on Jesús vol trobar-nos a partir d'ara": "Que el seu Evangeli sigui teu, i es converteixi en el teu 'navegador' en el camí de la vida".

Al final de JMJ de Polònia s'ha anunciat oficialment que la propera, d'aqui a dos anys, serà a Panamà. En aquesta edició hi han participat uns 3.000 joves catalans. En tancar la celebració amb l'Angelus, al papa se l'ha vist més somrient del que és habitual.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.