Vés al contingut
Catalunya Religió
Francesc Torralba

VATICAN NEWS/CR La fundació vaticana Joseph Ratzinger-Benet XVI ha atorgat el Premi Ratzinger 2023, al filòsof i teòleg català Francesc Torralba. Aquest reconeixement pontifici l'ha rebut conjuntament el capellà aragonés Pablo Blanco. El guardó serà lliurat pel secretari d'Estat, el cardenal Pietro Parolin, el 30 de novembre a la Sala Règia del Palau Apostòlic.

El Premi Ratzinger és la principal iniciativa de la Fundació Vaticana Joseph Ratzinger-Benet XVI, que es concedeix a "erudits que s'hagin distingit per mèrits particulars en publicacions o investigacions científiques". Les candidatures al Premi són proposades al Papa per aprovar-les des del Comitè Científic de la Fundació, format per cinc membres designats pel papa Francesc.

Actualment, formen part d'aquest comité els cardenals i prefecte del Dicasteri per a la Promoció de la Unitat dels Cristians, Kurt Koch; el cardenal i prefecte mèrit del Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, Luis Ladaria; el cardenal i el president emèrit del Consell Pontifici per a la Cultura, Gianfranco Ravasi; l'arquebisbe i pro-prefecte del Dicasteri per a l'Evangelització, Salvatore Fisichella; i el bisbe de Ratisbona i president de l'Institut Papst Benedikt XVI, Rudolf Voderholzer.

El premi s'atorga des de 2011 i els darrers anys l'abast dels premiats també s'ha ampliat per incloure arts practicades amb inspiració cristiana.

Nou reconeixement pontifici

No és el primer reconeixement pontifici que rep Francesc Torralba que ara arriba en forma de premi. Aquesta febrer va ser nomenat pel papa Francesc membre del dicasteri per a la Cultura i l’Educació. Dels 34 membres d'aquest organisme, format per experts de tot el món, només tres són laics. Torralba ja havia estat consultor del Consell pontifici per a la Cultura, fins la seva desparició amb la reforma de la cúria vaticana.

Francesc Torralba Roselló (Barcelona, 1967) és professor de la Universitat Ramon Llull a les tres facultats de Blanquerna i en la mateixa universitat dirigeix la Càtedra Ethos d’ètica aplicada. També es professor a l'Ateneu Universitari Sant Pacià. És doctor de filosofia i en teologia i va centrar els seus estudis en figures com Kierkegaard, Von Balthasar i Nietzsche. La seva intensa activitat acadèmica l’ha compaginat amb la divulgació a través dels mitjans de comunicació i en nombroses conferències i congressos. Una presència a tot el territori que ha mantingut de forma incansable. També és president del Consell assessor per a la diversitat religiosa de la Generalitat de Catalunya.

Autor prolífic, ha publicat més de 1.800 articles i més de 100 llibres. Una de les seves darreres aportacions ha estat l'estudi teològic de la façana de la Glòria de la Basílica de la Sagrada Família segons el projecte de Gaudí.

Per la seva part, l'aragonès Pablo Blanco és doctor en Teologia Dogmàtica a la Universitat de Navarra, amb un estudi sobre la teologia fonamental i les religions de Ratzinger. Actualment, és professor titular de la Universitat de Navarra a les àrees d'ecumenisme, teologia sacramental i ministeri. Col·labora amb l'Institut Papst Benedikt XVI, de Ratisbona a Alemanya. Forma part del comitè editorial de la Opera omnia en espanyol de Joseph Ratzinger a la BAC. És autor de nombrosos estudis i volums sobre la vida, pensament i obra de Joseph Ratzinger-Benet XVI.

Lliurament del premi

La cerimònia de lliurament del premi es farà el 30 de novembre a les 17.00 h i estarà centrada en les reflexions sobre el llegat de Joseph Ratzinger-Benet XVI a gairebé un any de la seva mort. Al matí, a les 8:15 h, a les Grutes Vaticanes, se celebrarà una Missa en memòria del Papa emèrit. A més, la tarda anterior, el 29 de novembre, a partir de les 17:00 hores, a la Pontifícia Universitat Gregoriana es farà la conferència d'estudi “El llegat de Benet XVI”.

El Premi Ratzinger s'atorga anualment, des del 2011, a dos o tres acadèmics per any. Ja han estat premiades 28 personalitats, principalment estudiosos de la teologia dogmàtica o fonamental, de Sagrada Escriptura, de Patrologia, de Filosofia i d'eminents artistes de la música i l'arquitectura.Procedents de 16 països, els guanyadors no només són catòlics, sinó també membres d'altres confessions com: un guanyador anglicà, un luterà, dos ortodoxos i un jueu. Ara, s'hi suma un català.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.