Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CR) Tolerància zero, disponibilitat i transparència. Davant d’un possible cas d’abusos sexuals per part d’un capellà diocesà, l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha reiterat la seva disponibilitat personal i de la institució “per a continuar investigant els fets coneguts i per col·laborar amb la justícia del país amb tot el que sigui necessari”. En un comunicat en vídeo, fet públic aquest dijous, ha dit que fa seu “el dolor de totes les víctimes” i les ha convidat a denunciar tant a les autoritats civils i a l’Oficina de prevenció i protecció d’abusos de l’Arquebisbat el que considera uns “fets execrables”.

“L’Arquebisbat que presideixo condemna tot abús sexual, de poder i de consciència, especialment quan hagi estat comès per un clergue”, ha dit Planellas. Ha defensat “màxima pulcritud en qüestions de gravetat” i també que són els “primers interessats, perquè s’imposi la veritat i la justícia”.

En aquesta mateixa línia de transparència, divendres tindrà lloc una roda de premsa a la Casa de l’Arquebisbat per informar sobre les diligències fetes sobre la qüestió. El cas, que ha transcendit també a la premsa, va tenir lloc fa unes dècades i va ser conegut el mes de desembre per l’actual arquebisbe. Després d’una “primera investigació urgent i preliminar”, han facilitat la informació al Vaticà, a la Fiscalia Provincial de Tarragona, i també han pres mesures cautelars sobre el presumpte culpable.

 

Podeu llegir el comunicat íntegre a continuació:

Benvolguts i benvolgudes, em dirigeixo a vosaltres per comunicar-vos:

Que aquest passat mes de desembre jo vaig rebre una informació d’un possible cas d’abusos sexuals per part d’un prevere del nostre Arquebisbat ara fa unes dècades.

Com hem reiterat públicament diverses vegades, tinc una voluntat sincera de màxima pulcritud en qüestions de gravetat. Per això s’està actuant, com a primers interessats, perquè s’imposi la veritat i la justícia.

S’ha activitat el protocol d’actuació previst per aquets casos i acabada una primera investigació urgent i preliminar, s’han pres les mesures següents:

a) hem facilitat la informació que tenim a la Santa Seu, i avui mateix l’hem portada a la Fiscalia Provincial de Tarragona perquè, si ho creuen necessari, puguin realitzar les diligències i investigacions oportunes.

b) hem pres les mesures cautelars necessàries amb prudència i equitat.

Vull aprofitar l’ocasió per a reafirmar que l’Arquebisbat que presideixo condemna tot abús sexual, de poder i de consciència, especialment quan hagi estat comès per un clergue. Faig meu el dolor de totes les víctimes i novament convido a denunciar aquests fets execrables a les autoritats civils i a l’Oficina de prevenció i protecció d’abusos de l’Arquebisbat (tel. 628 426 853 / oficina.abusos@arqtgn.cat).

Reitero la disponibilitat i voluntat pròpia i de tot l’Arquebisbat per a continuar investigant els fets coneguts i per col·laborar amb la justícia del país amb tot el que sigui necessari.

No voldria acabar aquest comunicat sense posar de relleu el meu desig més sincer que aquest fet no veli la vida, la bona feina i l’entrega generosa dels mossens de l’Arquebisbat, d’avui i d’abans, que segur que viuran aquesta informació amb dolor, consternació i tristesa. I em vull dirigir també a tots els fidels de l’Església de Tarragona per expressar-los el meu afecte i comunicar-los que treballo i treballem per tal que la nostra diòcesi sigui un estendard de vida evangèlica autèntica. Que el bon Déu ens beneeixi en aquesta comesa.

 

Tarragona, 11 de febrer de 2021