Vés al contingut
Catalunya Religió

(Sant Joan de Déu) Sota el títol de ‘Des-Nudos‘, Sant Joan de Déu ha produït un documental que mostra set converses personals i íntimes entre joves que pateixen algun problema de salut mental i persones del seu entorn. La peça audiovisual ha estat guanyadora de dos premis al festival online de documentals independents Legendary Doc Film Festival de Los Ángeles, Estats Units. Una notícia que arriba precisament la setmana en què es celebra el dia mundial de la salut mental, el proper 10 d'octubre.

'Des-Nudos' es tracta d’un exercici de generositat protagonitzat per set joves que parlen, en primera persona, de salut mental des de la seva experiència: les seves pors, incerteses, els diagnòstics, la superació, els tractaments, tot el que envolta una vida marcada per la salut mental. La finalitat del projecte és la de valorar la mirada que tenen els joves sobre la salut mental, i també sensibilitzar i trencar estigmes sobre unes realitats cada cop més freqüents. Des de Sant Joan de Déu es mostren molt contents per l'acollida que ha tingut el treball audiovisual.

La peça ha estat codirigida per Diana Casellas i Txell Esteve i realitzada per Marc Juan. Al Legenday Doc Film Festival, el documental ha estat guanyador de l'Audience Award (premi del públic) i del Legendary Director (premi a la millor direcció). També ha estat seleccionat pel Terra Gollut Film Festival de cinema compromès.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es calcula que entre el 10 i el 20% d’adolescents de tot el món experimenten trastorns mentals, i la meitat d’aquests comencen als 14 anys o abans, tot i que en molts casos ni es detecten ni es tracten.

La pandèmia ha empitjorat la situació de les persones que ja patien algun problema de salut mental, i també ha disparat nous casos, sobretot en malalties com l’ansietat o els Trastorns de Conducta Alimentària. Diversos estudis confirmen que la població d’entre 18 i 24 anys ha viscut aquesta crisi amb el doble d’ansietat que les persones adultes.

Per aquest motiu cal enfocar sempre la salut mental des de la mirada de la persona i del seu entorn. "Malauradament, encara existeix una discriminació negativa associada a aquestes malalties", expliquen des de Sant Joan de Déu. Un fet que afecta de manera molt negativa a les persones que les pateixen, diuen. I tot això, en els adolescents, "té uns efectes molt negatius que socialment no podem permetre’ns", expressen.

Des-Nudos’ pot veure’s a Filmin.es i Filmin.cat fins al 12 d’octubre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.