Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Roger Vilaclara –CR) Despertar una nova sensibilitat en els joves a través del diàleg entre fe i cultura. Amb aquest propòsit ha arrencat aquest curs La SalleXperience. Un projecte de l’àmbit de pastoral de les escoles La Salle de Catalunya que pretén potenciar l’interès dels joves per a l’acció social, la interioritat i la fe.

El projecte neix de la inquietud de fer veure que “fe, cultura i vocació són tres aspectes que poden relacionar-se perfectament”, explica Concepción Revuelto, delegada de pastoral de La Salle Catalunya. Sota aquesta premissa, s’ofereixen experiències de pastoral lligades a les tres branques de coneixement. Per aquest motiu, la iniciativa es divideix en tres tipus de tallers: Robotics per al vessant tecnològic, Deb(v)at per l'humanístic i ImaginArt per a l'artístic.

Tecnologia, humanitats i art

Cadascuna de les propostes treballa la fe d’una manera diferent. El vessant tecnològic, per exemple, “aposta per una nova visió de la robòtica”, diu Revuelto. Una robòtica “al servei de la societat i de les persones més vulnerables”. Amb aquests tallers es contraposa “la tendència a creure que el coneixement científic i tecnològic és oposat a la fe”, segons Revuelto. Ho fan a través de reptes que les diverses escoles treballen i comparteixen entre elles per crear-los i millorar-los conjuntament.

En el vessant humanístic es vol fomentar l’esperit crític centrant-se, també, en “la importància de la fe en les diverses cultures del món” a través d’una lliga de debats. Per aquesta primera edició, la temàtica escollida és la llibertat d’expressió. Uns debats que culminaran amb una trobada final dels diferents grups participants de les escoles que se celebrarà el 7 d’abril. Aquesta trobada estarà conduïda per una persona experta en la temàtica. Per a La Salle, també és important que la persona “compti amb una experiència de fe concreta i tingui una visió cristiana”.

En l’àmbit artístic, les escoles ja havien organitzat altres anys uns concerts solidaris. La idea és poder ampliar aquesta proposta a través de la pintura, l’escultura i l’escriptura. Però, de moment, “anem de mica en mica i assegurem el que ja havíem fet anys anteriors”, diu Revuelto.

Totes les propostes inclouen espais de reflexió per als joves que es complementen amb fragments bíblics o referències de la implicació concreta de Jesús. A més, Revuelto destaca també “el sentit de pertinença a La Salle” com un dels objectius principals del projecte.

Llibertat d'organització per a les escoles

El projecte està destinat a infants i joves de 5è de primària fins a Batxillerat. Són joves voluntaris que s’apunten als tallers perquè volen, però les escoles ho treballen dins l’horari escolar. Es fa d’aquesta manera perquè, segons Revuelto, “ens adonem que és molt difícil fer que els adolescents i joves tinguin una dedicació d’aquest tipus fora de l’horari escolar”. Tot i això, el projecte permet que cada escola s’organitzi a la seva manera.

La proposta neix arran dels concerts solidaris que organitzaven anualment diverses escoles de La Salle conjuntament. “Una proposta de pastoral que els alumnes valoraven molt positivament”, explica Revuelto. El 2020, a aquesta trobada se li va dir ‘Matinal Musical’ i es va dividir en dues parts. Al matí els alumnes van participar de diversos tallers sobre música espiritual i d’interioritat així com d’expressió emocional artística. A la tarda va tenir lloc el concert solidari. Després de la valoració positiva d’aquesta trobada, el departament de pastoral va començar a plantejar el treball en els tres àmbits de coneixement que, posteriorment, s’acabaria definint com La SalleXperience.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.