Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Escola Pia) La Fundació Servei Solidari acaba de posar en marxa una nova edició de #ReciclaCultura. Aquesta iniciativa, que enguany fa la seva sisena edició, ajuda a refugiats, persones en risc d’exclusió o nouvinguts a realitzar cursos de formació bàsica, alfabetitzar-se o aprendre el castellà i el català gràcies als diners recollits amb la donació i posterior venda de llibres. Als últims anys ha donat servei a moltes persones que han arribat a Catalunya fugint de conflictes o de situacions econòmiques molt difícils, tot oferint l’aprenentatge de la llengua vehicular, el primer pas per a la inclusió social. Durant aquests temps 1.160 persones s’han beneficiat d’aquesta campanya que enguany es fa amb el lema “El teu llibre pot ser part d’una història”.

Aquestes formacions es fan a persones que no coneixen la llengua del país on viuen, o bé perquè no l'entenen ni la parlen, o bé perquè no saben llegir-la ni escriure-la. Homes i dones de diferents procedències que acudeixen a Servei Solidari. Per nacionalitats el que més assisteixen a aquests cursos son les persones d’origen paquistanès (22,5% del total), les de Bangladesh (19%), marroquines (15%), nepaleses (5,7%) i filipines (4,4%).

Com funciona la campanya? Empreses, administracions, associacions o entitats que hi participen munten un Punt Recicla Cultura on, des d’ara i fins al dia de Sant Jordi, els seus integrants treballadors poden aportar llibres que els hagin agradat. El Dia de Sant Jordi totes les persones vinculades al punt podran emportar-se un d’aquests llibres tot fent un donatiu simbòlic.

A més enguany hi ha dues novetats. A les empreses se’ls hi dona l’opció d’adquirir “el llibre que canvia vides”. L’empresa contribueix a canviar vides en regalar un “llibre reciclat” dels fons de Servei Solidari a cada empleat. És un detall que es lliura amb un packaging personalitzat pel dia de Sant Jordi. Les escoles, de la seva banda, tenen l’opció de fer “La Marató de Lectura”. Gràcies a l’aportació de l’empresa Re-read, quants més llibres es llegeixen més persones podran aprendre a llegir i escriure ja que per cada lectura completa l’empresa abona 3 euros. Tots els beneficis que s’obtinguin es destinaran als cursos de la Fundació Servei Solidari.

L’any 2016 més de 75.000 persones, a través de 70 punts ubicats a escoles, universitats i empreses, van sumar-se a aquesta iniciativa. Recicla Cultura ha recaptat ja més de 87.000 euros, que han permès treballar conceptes com la migració, l’alfabetització i la lectura, i valors com els de la solidaritat, el voluntariat i el treball en equip. El concepte principal que es trasllada als participants és que els llibres fan possible que persones en risc d'exclusió social puguin aprendre la nostra llengua com a primer pas per a la seva inclusió.

Enguany col·laboren en la campanya més de 80 entitats, com ara la UB, la UPC, l’ESMUC, la UPF, el TNC, l’Ajuntament de Barcelona o la Diputació de Barcelona. En el món de l’empresa hi participen Damm, Vodafone, Telefónica, Mars, Hitachi, Suara, Nacex, BBVA, Gas Natural o ATLL, entre d’altres.

La Fundació Servei Solidari per la inclusió social va ser creada el 2006 per l’Escola Pia de Catalunya. La seva raó de ser és el treball per reduir la injustícia social, i possibilitar una correcta igualtat d’oportunitats a través de la capacitació dels usuaris a fi que esdevinguin els protagonistes de la seva pròpia vida. Per fer real aquesta eradicació de l’exclusió desplega programes educatius, d’acolliment, d’emprenedoria i d’acompanyament a joves tutelats i ex tutelats.