Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) “Malgrat el moment, és un motiu d’alegria perquè es torna a obrir la Sagrada Família pel que Antoni Gaudí la va pensar: celebrar l’eucaristia”. Així ho explicava als periodistes el rector del temple, Josep Maria Turull, poc abans de començar la primer missa a la nau del basílica després del confinament. Com tots els bisbats, Barcelona va ajornar la trobada de capellans que cada any es fa a la catedral per Setmana Santa durant la Missa Crismal i en la que es renoven les promeses sacerdotals i se celebren els aniversaris d’ordenació.

Aquest divendres finalment s’ha pogut fer, però no a la catedral. L’espai de la nau de la Sagrada permet sense problemes mantenir les distàncies de seguretat i respectar l’aforament. Uns 200 capellans i alguns fidels han participat en la celebració presidida per l’arquebisbe Joan Josep Omella i els bisbes auxiliar Sergi Gordo i Toni Vadell. Ha estat també la primera retrobada per a molts capellans després del confinament. Tots amb mascareta durant tota la celebració.

 

“No ha estat un temps de vacances”

En l’homilia el cardenal Omella ha agraït la “dedicació i entrega” de capellans, diaques, religiosos i religioses durant el confinament. Un temps en el que a més del dolor per les defuncions també “hi ha hagut molta solidaritat”. Ha insistit en la necessitat de la “fraternitat” entre sacerdots i en el que han d’aportar al món, que “necessita mans que ajudin i orelles que escoltin”. Coincidint amb la renovació de les promeses del dia de la ordenació, els ha recordat que “som fràgils, però la nostra és una vocació preciosa”.

En altres moments de la celebració el cardenal ha tornat a agrair la feina i inventiva del clergat aquestes setmanes. “Heu estat actius, no ha estat un temps de vacances”. Alhora, ha fet referència a una de “les lliçons de pandèmia: que ens necessitem els uns als altres” i “no només virtualment”.

La celebració dels 50 i 25 anys de capellans del clergat de Barcelona aquest any coincideix amb el mig segle de l’ordenació sacerdotal de l’arquebisbe Omella, el 20 de setembre de 1970 a Saragossa. Per això al final de la celebració, juntament amb la vintena dels capellans que celebraven l’aniversari, també Omella ha rebut una carta i un obsequi de record de la celebració. Com passa els darrers temps, hi havia el doble de capellans celebrant els 50 anys d’ordenació, que dels que només fa 25 anys, ordenats el 1970 quan es van començar a buidar els seminaris.

 

Esperant la represa

Després d’aquesta primera celebració a la basílica, la Sagrada Família acollirà dues celebracions diocesanes més. El diumenge 28 de juny hi haurà noves ordenacions sacerdotals de seminaristes de Barcelona i el 26 juliol es farà un funeral per totes les víctimes del coronavirus. Aquesta celebració del juliol coincidirà amb la festivat de Sant Joaquim i Santa Anna, els avis de Jesús, que tradicionalment s’ha dedicat a la gent gran, un dels col·lectius que més ha patit la pandèmia.

La parròquia de la Sagrada Família ja va reemprendre la celebració de les misses a la cripta, però les celebracions dominicals internacionals a la basílica no es tornan a fer fins que s’obrin les visites ordinaries i tornin els turistes. Per ara només hi haurà els actes diocesans. La represa es fa a poc a poc.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Primera missa dins la @basilicasagradafamilia després del #confinament Celebració amb els capellans de Barcelona.

Una publicación compartida por Catalunya Religió (@catreligio) el