Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) “No havíem viscut res semblant des dels temps de la Guerra Civil, sense misses”. Així ha començant mossèn Josep Maria Turull la salutació a la primera missa vespertina a la cripta de la Sagrada Família de Barcelona, recordant el que li havia comentat una persona gran. L’entrada en la fase 1 o 0,5 a tot el territori de Catalunya ha permès recuperar el culte a tots els bisbats i a la capital catalana, després de l’arrencada parcial de la setmana passada. Només ha quedat al marge Girona, on el bisbat ha imposat prudència i no es reprendrà el culte públic fins el 30 de maig, per Pentecosta.

No ha passat una guerra, i només han estat dos mesos, però es veia clarament que les coses no són com abans. Gel hidroalcohòlic al entrar, gel hidroalcohòlic en sortir, cartells d’instruccions i indicacions d’aforament, voluntaris repartint la gent i fent canviar de lloc, indicacions a tots els bancs d’on es pot seure o no i de manera saltejada, cartell d’on dipositar la col·lecta... i tothom amb mascareta (excepte un feligrès que no s’ha donat per al·ludit). Ja ens hi anirem acostumant.

Així ha començat la primera missa vespertina a la parròquia de la Sagrada Família i a la majoria de parròquies de Barcelona. Segons l’arquebisbat, la majoria de parròquies han reprès avui les misses en l’horari habitual. La tònica general ha estat de poca presència a les misses més matineres (les que habitualment s’omplen de gent que va a treballar) i assistència sostinguda la resta del dia. Sense aglomeracions, ni problemes d’aforament. Però amb molta gent amb ganes de tornar a missa.

Mantenir l’horari de misses ha representat un esforç per a molts mossens, ja que han hagut de facilitar que els capellans més grans puguin mantenir el confinament. L’arquebisbat de Barcelona preveu que això sigui més problemàtic el cap de setmana. Moltes parròquies oferiran alguna missa més, almenys mentre es limiti l’aforament a un terç. Aquesta primera setmana serà de prova. I ja es veurà quan es pugui arribar al 50% d’aforament.

Desig d’Eucaristia

El que ha estat una tònica general és la baixada de la mitjana d’edat dels assistents. A la Sagrada Família, pocs feligresos d’edat avançada. I així ha estat en la majoria de temples. Com ha dit mossèn Turull, “hi havia desig de l’Eucaristia”, però també prudència i sentit comú de les persones grans.

La mateixa parròquia de la Sagrada Família ha viscut en primera persona les greus conseqüències de la pandèmia. La Covid-19 se n'ha endut el sagristà dels caps de setmana i un dels directors de cants de la parròquia. A la missa se’ls ha tingut presents en la pregària pels difunts. El rector també ha demanat que s’informi d’altres feligresos a qui calgui encomanar. I sobretot que s’avisi de qualsevol necessitat que es pugui detectar entre la gent del barri. “Cal que tothom pugui sortir-se’n”, ha remarcat Turull, enmig d’una crisi social que tot just acaba de començar. A això sí que no ens hi hauríem d’acostumar.

Entre els parroquians s’ha vist la satisfacció per la retrobada per la primera missa de nou a la parròquia. Fins i tot ha començat uns minuts tard perquè el rector estava atenent les demandes de confessió. La resta de sagraments i celebracions queden per molt més endavant. I malauradament caldrà començar pels funerals.

Combregar amb mascareta

En la celebració s’han vist també els petits canvis que s’han introduït al ritual. Alguns ja s’havien començat a estendre abans del confinament, com evitar la invitació a donar-se la pau. Tot i això, n’hi havia ganes, i els feligresos s’han saludat amb un gest a distància amb les mans i un somriure que no es podia veure sota les mascaretes però que es podia intuir pels plecs dels pòmuls i per la mirada.

El més visible, tot i que oficiat discretament, ha estat el rentat de mans del celebrant amb gel desinfectant diverses vegades. A la Sagrada Família tot està molt cuidat i s’ha evitat l’escena d’un pot de plàstic amb líquid blau estrident al costat de l’altar. S’ha buscat un dispensador amb aspecte metàl·lic que no desentonés amb la resta d’objectes litúrgics.

Durant la celebració també eren visibles les mesures per mantenir el màxim de temps tapats el calze i la patena. I després, rebre la comunió sense diàleg amb els qui l’administraven. I a la mà, com s’ha recordat que ha dictat explícitament l’arquebisbe Joan Josep Omella i a la majoria de bisbats. Això sí. El que no estava previst és el problema d’anar a combregar amb mascareta. Te la treus abans? Quan ja has rebut la comunió a la ma? Ja ens hi anirem acostumant. El que no s’ha trobat a faltar són les tos seques que habitualment acompanyen els moments de recolliment després de combregar. Ni els fumadors s’atrevien a tossir.

El primer dia el comiat ha estat una mica lent. Molta gent que feia dies que no es veia. Però en orde i mantenint les distàncies. Els voluntaris ja s’havien reunit abans per acabar de repartir els torns de la setmana. Coses dels nous temps, no s’ha repartit un paper amb els torns per escrit sinó que només s’enviarà per WhatsApp. No s’ha de patir doncs perquè els temples siguin un lloc de contacte excessiu. Tothom és molt conscient de la necessitat d’extremar mesures.

Per ara, a la Sagrada Família tampoc es reemprenen les dues misses internacionals que es feien els caps de setmana a la basílica. Tota la litúrgia es farà a la cripta de la parròquia i, si és viable, el 19 de juny està prevista la primera celebració diocesana a la basílica. El que ha portat aquest dilluns és que tot l’espai de la Sagrada Família ha tornat ser un espai perquè els veïns es poguessin retrobar. A ser ni més ni menys que una parròquia. Com a tantes altres misses que finalment s’han pogut celebrat aquest dilluns per primera vegada a les zones que han canviat de fase de desconfinament.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.