Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Meritxell Roselló Alfonso) Un acte carregat de simbolisme i catalanisme és el que es va viure el dissabte 3 de febrer al Monestir cistercenc de Poblet que va ser l’escenari de la Cloenda del Centenari del naixement de Mossèn Ramon Muntanyola i Llorach (L’Espluga de Francolí, 1917-Barcelona,1973). El polifacètic sacerdot, poeta, patriota i activista social espluguí ha rebut un càlid homenatge de la seva vila natal i de tot el Camp de Tarragona al llarg del 2017. L’acte va servir per tancar el centenari del naixement de mossèn Ramon Muntanyola i passar el relleu a l’Any del cardenal Vidal i Barraquer que aquest 2018 celebrarà els 150 anys del naixement i el setanta cinquè aniversari de la mort. Josep Maria Vallès coordinador dels actes del centenari de Ramon Muntanyola va fer un balanç de l’efemèride “la participació ha estat de molta gent, s’han fet molts actes a llocs molt diferents i es pot dir que ha estat un èxit, més o menys en el conjunt d’actes hem arribat a un miler d’assistents.” En general Vallès considera “s’han assolit els objectius de posar en valor la seva figura i que els centenaris serveixen per recuperar el patrimoni de les persones i oferir-los a les noves generacions.”

L’acte de cloenda es va iniciar amb una eucaristia a la basílica de Santa Maria de Poblet presidida pel pare abat, Octavi Vilà i concelebrada per diversos preveres com el rector de l’Espluga de Francolí, Marcus Vinicius; el Plebà de Montblanc, Simó Gras; Francesc Manresa, rector de Vila-Rodona; Joan Miquel Bravo, vicari episcopal, en representació de l’Arquebisbe i el prior de Poblet, el Rafael Barruè. En l’homilia l’abat de Poblet va comentar les lectures de la missa que parlaven de la recerca constant de Déu i va establir una comparació amb les persones d’Església homenatjades: el cardenal Vidal i Barraquer i Mn. Ramon Muntanyola. Una de les peculiaritats de l’Eucaristia és que per la consagració es va utilitzar el “Calze de Catalunya”, que l’any 57 van obsequiar a mossèn Ramon Muntanyola un grup d’intel·lectuals barcelonins, per la seva tasca a favor de la llengua i al país.

Homenatge musical de Valentí Miserachs

Un petit concert de poemes musicats de Ramon Muntanyola van posar l’apunt musical a l’acte. La interpretació va anar a càrrec de la Schola Cantorum de la Selva del Camp, dirigida per Joan Maria Vilalta. El repertori estava dedicat a obres de mossèn Muntanyola musicades, la majoria de temàtica nadalenca amb els poemes Pessebres, Infants Ocells i Nadales i L’Infant de Betlem. L’últim poema interpretat va ser musicat pel destacat especialista en música sacra, el català Valentí Miserachs, resident a Roma, canonge i mestre de capella de la Basílica Major de Santa Maria i antic director del Pontifici Institut de Música Sacra a Roma. Es tractava del poema, “El Cardenal proscrit” dedicat a la figura del cardenal Vidal i Barraquer, en el qual repassa el seu exili forçós a la Cartoixa de Valsainte (Suïssa), que va ser la més aclamada pel públic. Abans de la seva interpretació es va llegir una carta escrita i enviada per monsenyorValentí Miserachs per l’ocasió, on explicava que “de tota l’obra poètica de mossèn Ramon vaig escollir “El Cardenal proscrit” com la que més podria fer vibrar la meva corda espiritual i musical.”

Vidal i Barraquer, cardenal de la Pau, un llibre actual

El punt final del centenari de Ramon Muntanyola el va posar la presentació de l’edició del llibre Vidal i Barraquer, cardenal de la Pau a cura del monjo de Montserrat, Josep Massot i Muntaner, editada per Publicacions de l’Abadia de Montserrat. La presentació va tenir lloc a la sala d’actes del Palau de l’Abat. El pare Massot no va poder assistir a l’acte per circumstàncies de salut, però va enviar una carta dirigida als assistents, on recordava que Vidal i Barraquer va ser una de les figures eclesiàstiques més eminents de la nostra terra i va demanar seguir treballant amb objectivitat i serietat la seva biografia. La carta va ser llegida per l’exconseller Joan Maria Pujals, que ha contribuït en el centenari en l’edició del llibre Dia Vindrà. Antologia Poètica de Mn. Ramon Muntanyola.

L’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira, va obrir la presentació recordant que la celebració del centenari havia estat un èxit que ha permès tenir un coneixement més profund de la figura de mossèn Ramon Muntanyola, gràcies a les xerrades i lectures de la seva obra poètica també va afegir que “la millor manera d’acabar el centenari era amb l’edició revisada de la biografia del cardenal Vidal i Barraquer, molt admirat per Muntanyola.” En la seva intervenció el vicari episcopal, Joan Miquel Bravo va agrair en nom de l’arquebisbe de Tarragona l’any dedicat al centenari del naixement de mossèn Ramon Muntanyola i per transmetre el coneixement de la seva figura. Respecte als actes que recorden personatges històrics ho va definir amb tres paraules “recordar per saber d’on ve la nostra història, agrair i aprendre de la història per construir una societat més justa.” Per la seva banda, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza va recordar que Cambrils està treballant per commemorar l’Any del cardenal Vidal i Barraquer. Segons l’alcaldessa “aquest llibre és més actual i ens ajuda en el difícil context polític en el qual vivim on paraules com exili i repressió ens toquen dir-ho en present.” També va dir que era important fer la presentació en un lloc amb tant simbolisme com Poblet. El president de la Diputació, Josep Poblet va tancar l’acte felicitant a tots els membres de la comissió que han fet possible l’any del centenari de mossèn Ramon Muntanyola per “complir amb audàcia els objectius”. També va afirmar que la reedició del llibre després de 50 anys “no ha perdut força i constitueix un referent històric molt actual pel país”. Finalment, el president Josep Poblet va fer entrega de la reedició de l’obra a l’alcaldessa de Cambrils i a representants de la família del cardenal Vidal i Barraquer simbolitzant el relleu de l’any Muntanyola a l’any Vidal i Barraquer.

“Una lectura atenta treballar per la reconciliació ”

La presentació de la reedició del llibre Vidal i Barraquer, cardenal de la Pau va anar a càrrec de l’abat de Poblet, Octavi Vilà. L’abat es preguntà el per què reeditar cinquanta anys després aquesta obra i com un cardenal en ple franquisme va veure silenciada la seva memòria. “La resposta es troba en la motivació de Muntanyola de reivindicar la seva memòria com a figura important de l’Església”, va assegurar. Tot seguit va repassar la biografia del Cardenal Vidal i Barraquer de forma molt completa i concisa, on destacà els fets més representatius de la seva vida, marcat per un context històric convuls, la dictadura de Primo de Rivera en què va patir “campanyes difamatòries per ser titllat de catalanista i el seu estil conciliador durant l’època de la República”, recordà.

Del capítol de la Guerra Civil en destacà el seu gest més important la seva negativa a signar la carta col·lectiva de l’episcopat espanyol de 1937, on es donava suport a l’aixecament militar del general Franco. “Aquesta negativa unida a la campanya per presentar-lo com un separatista va motivar que el règim de Franco el declarés incompatible amb la nova Espanya”, va subratllar l’abat. Per últim recordà que el seu exili entre Itàlia i la Valsainte a Suïssa, on morí a Fribourg el setembre de 1943, “tot esperant el retorn a Tarragona que no arribaria fins al maig de 1978”, va emfatitzar. Les següents parts de la presentació van subratllar la motivació que des de sempre hi hagut de preveres catalans, però sobretot des de l’Arxidiòcesi tarragonina per recuperar la memòria de Vidal i Barraquer que va propiciar que a finals dels anys 60 realitzessin actes a Poblet i altres localitats culminant amb l’obra en prosa “El cardenal de la pau” de mossèn Muntanyola editada el 1969-1970.

També va tenir paraules per l’autor del llibre, mossèn Ramon Muntanyola, en què “ Vidal i Barraquer és un personatge central en la seva vida amb qui s’emmirallà.” Finalment va reivindicar l’obra presentada com “un clàssic ineludible encara avui per conèixer el cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer, i també, per conèixer al seu autor; perquè aquesta obra és el recull escrit d’una passió, d’un sentiment de veneració de l’autor envers el biografiat” i va convidar als assistents a descobrir i llegir l’obra “els convido a fer-ne una lectura atenta perquè de la història se n’aprèn per no repetir els errors del passat i treballar per la reconciliació, tal i com el cardenal Vidal i Barraquer intentà fer sempre.”

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.