Vés al contingut
Catalunya Religió
pilarin borges
Galeria d'imatges

CR “Els llibres de la Pilarín Bayés son una eina que ens ha servit a tots per conèixer la història i la cultura del nostre país, hem crescut amb ells”. Amb aquestes paraules, Carles Bardou, president de l’Associació dels Amics de l’Ermita de la Mare de Déu de la Riera de les Borges del Camp, ha presentat aquest divendres un gran mural exterior dibuixat per la Pilarín que explica la història de l’ermita d’aquesta població del Baix Camp.

Es tracta d’un mural permanent situat a la plaça de l’ermita, fet amb l’estil que caracteritza la dibuixant, i que narra a través dels dibuixos la història del santuari des dels seus inicis, al segle XII, fins a la seva reconstrucció després de la Guerra Civil, el 1954. Tot i que els dibuixos siguin els mateixos que apareixen al llibre la ‘Petita Història’ de l’Ermita de la Mare de Déu de la Riera, publicat fa un any per la mateixa Pilarín per explicar la història de l’ermita de la Mare de Déu de la Riera, aquesta és la primera vegada que es mostren en gran format en un espai públic. Per aquest motiu, tant la dibuixant com els feligresos de les Borges s’han mostrat molt satisfets amb aquesta iniciativa: “Teníem una gran il·lusió de posar el llibre a l’abast de tothom, en un espai públic. És la primera vegada que ho fem, i si va bé ho continuarem fent en altres ermites”, ha explicat la dibuixant.

L’acte ha comptat amb la participació del rector de la parròquia de les Borges del Camp, Vicenç Ribas, que ha beneït el mural i ha agraït a Pilarín la seva presència en una diada molt participativa. Després de la presentació, la mateixa dibuixant ha firmat els llibres de tots els feligresos que s’han apropat a l’ermita, i ha expressat la seva admiració per la història de superació de l’ermita: “Estic molt contenta de poder explicar la història prodigiosa, de voluntat, d’una ermita que té una arquitectura molt interessant i amb una Mare de Déu romànica somrient”.

I és que l’ermita, una joia modernista feta per Francesc Berenguer, deixeble d’Antoni Gaudí, es va destruir per complet durant la Guerra Civil. Va ser gràcies a l’afany del poble, que el 1954 es va poder reconstruir per aconseguir tenir l’ermita que llueix actualment i que acull cada any la festa major, catalogada d’interès nacional i recollida també al llibre i al nou mural de la Pilarín Bayés.

Una iniciativa amb continuïtat

La inauguració d’aquest mural és la culminació d’un procés que ha durat més d’un any, des de la publicació del llibre el 2022: “La Pilarín no va poder venir l’any passat, i fa un parell de mesos, quan va anar a Reus a una firma de llibres, la vam anar a veure i li vam proposar que vingués a veure l’ermita”, expica Bardou. A partir d’aquest moment van començar les converses per passar les petites històries a gran format, i després d’una reunió, es va tirar endavant el projecte: “Vam pensar que seria molt interessant que els dibuixos es poguessin veure a la plaça de l’ermita, per crear un espai on les famílies puguin anar-hi i els més petits vegin la història de l’ermita, al lloc on tot va començar”, manifesta el president de l’Assocació.

Aquest és precisament l’objectiu del llibre i ara del mural, enfocat principalment a les famílies, perquè de la mateixa manera que en el passat els dibuixos de la Pilarín han ajudat a tothom a conèixer la història i la cultura de Catalunya, ara també es puguin traslladar totes els coneixements i la història de les ermites com la de les Borges als més joves.

La dibuixant, que el 3 de maig va anar a a Sant Julià de Lòria per presentar el llibre Petita història del Canòlich, publicat en motiu del 800 aniversari de la trobada de la Mare de Déu del Canòlich, ha manifestat el desig de poder continuar amb aquesta iniciativa en altres ermites de Catalunya: “els hi proposarem de fer els murals a l’aire lliure també, perquè tothom pugui veure la història de d’aquesta Mare de Déu”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.