Vés al contingut
Catalunya Religió
any-canolich-pilarin-00
Fotografia: Bisbat d'Urgell.
Galeria d'imatges

Bisbat d'Urgell Sant Julià de Lòria ja està a punt per a la celebració del 800 aniversari de la trobada de la Mare de Déu del Canòlich. Els actes commemoratius han començat aquest dilluns amb la presentació d'un llibre amb dibuixos de Pilarín Bayés i una eucaristia que ha presidit l'arquebisbe Joan-Enric Vives.

En la seva homilia, el bisbe d'Urgell ha assegurat que amb la celebració la Mare de Déu, sota l'advocació de Canòlich, "ens visita i ens fa pujar al santuari". Ha explicat que la seva devoció ensenya a estimar d'una forma "oberta". Com la parròquia de Sant Julià de Lòria que, segons l'arquebisbe Vives, és una parròquia "oberta i acollidora", com també ho va ser per sant Josep Maria Escribà de Balaguer.

Sobre la Mare de Déu de Canòlic, Pilarín Bayés ha destacat que es tracta d'una Mare de Déu "muntanyenca". En la presentació del llibre Petita història de Canòlich, amb els dibuixos de Bayés i els textos de Jordi Pasques, la dibuixant ha dit que la de Canòlich és una Mare de Déu que "dona el seu fill". "No se'l queda egoistament per a ella, sinó que ens dona Jesús i nosaltres l'honorem", ha dit. El llibre s'ha repartit de forma gratuïta en acabar l'acte.

Un quadre i una talla dels anys 40

Durant l'eucaristia, l'arquebisbe Vives ha beneït una representació de la Mare de Déu de Canòlich i un quadre de pintura de l'autora Margarida Cepeda que s'instal·larà a l'església en les pròximes setmanes. El quadre pretén reproduir la imatge de la Mare de Déu en els 800 anys de la seva troballa.

Vives també ha rebut una talla de la Mare de Déu dels anys 40 que ha donat a l'església la família Marfany de Sant Julià de Lòria, que l'ha custodiat en els darrers anys.

El rector de la parròquia de Sant Julià de Lòria, Pepe Chisvert, i el secretari general, David Codina, han concelebrat l'eucaristia. També hi han assistit els membres de la Corporació comunal, encapçalats pels cònsols major i menor, Josep Mayoral i Mireia Codina; i Carles Álvarez, ambaixador d’Andorra davant la Santa Seu.

Una imatge retornada

La imatge de la família Marfany és una talla de fusta policromada de pi de 102 cm d’alçada, que va ser tallada per Josep Arquimbau cap al 1940 i beneïda el 24 d’agost de 1941. Aquesta talla va ser encarregada per mossèn Enric Marfany, que va ser acollit a Sant Julià de Lòria durant la Guerra Civil Espanyola, després de veure cremada la parròquia de la qual era rector i la seva pròpia casa.

Amb motiu del seu gran agraïment i per una promesa a la Mare de Déu de Canòlich, a la que es va encomanar en fugir de Barcelona el 1936, va donar la talla a la parròquia de Sant Julià i Sant Germà.

Aquesta talla, doncs, ha estat durant molts anys la talla que havien adorat i amb la que han pregat centenars de persones de Sant Julià en els darrers decennis, fins que Argelagós va encarregar una còpia de la Mare de Déu romànica per deixar-la al Santuari i va baixar l’original a la parròquia per raons de seguretat. Aleshores, va ser quan la família Marfany va passar a custodiar la Mare de Déu que aquest dilluns ha retornat a la parròquia, on ocupa un lloc propi.

800 anys agermanant

Al llarg del mes de maig es portaran a terme diverses activitats amb motiu d’aquesta celebració, que porta per títol 'Mare de Déu de Canòlich, 800 anys agermanant', i que té el seu punt àlgid en l’Aplec de la Mare de Déu, que se celebrarà el dissabte 27 de maig. A més, i amb motiu d’aquesta efemèride, s’ha preparat un curtmetratge, que amb el nom de 'Tiritas', posarà en relleu el valor de cercar fórmules per resoldre els conflictes que es presenten en la vida de les persones. El curtmetratge es presentarà al públic el pròxim dia 1 de juny al vespre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.