Vés al contingut
Catalunya Religió
cardenal-jerusalem
Fotografia: Patriarcat Llatí de Jerusalem.

Vatican News El cardenal Pierbattista Pizzaballa, Patriarca llatí de Jerusalem, s'ha ofert aquest dilluns per intercanviar-se amb els nens d'Israel que són ostatges de Hamas. En vigílies de la jornada de dejuni i pregària, a la que s'hi han sumat també els bisbats catalans, Pizzaballa ha tornat a demanar per la pau entre israelians i palestins i ha assegurat que no hi ha víctimes entre les persones refugiades en esglésies a Gaza.

Aquest dilluns, el cardenal Pizzaballa s'ha trobat amb els mitjans de comunicació per detallar la situació actual a Terra Santa. En la seva intervenció, ha assegurat que la jornada de pregària i dejuni que l'Església celebra aquest dimarts per la pau a Terra Santa és "un signe molt bonic d'unitat de tota la comunitat cristiana". Junt amb la pregària i el dejuni, el cardenal presidirà aquest dimarts una adoració eucarística a les 18:00 h a l'Església de la Ciutat Vella de Jerusalem.

Sobre la voluntat de la Santa Seu per mediar, el Patriarca llatí de Jerusalem ha assegurat que hi ha la voluntat de, almenys, recuperar els ostatges. "Si això pot portar la llibertat, portar a aquests nens de tornada a casa, cap problema. Per la meva banda, disponibilitat absoluta”, ha afirmat després d'oferir-se per intercanviar-se amb els nens ostatges de Hamas. Amb tot, reconeix que la mediació és molt complicada: "Perquè hi hagi mediació cal tenir interlocutors que són molt difícils de trobar, mo es pot parlar amb Hamàs".

"Els hem deixat total llibertat per decidir què volen fer, però la majoria prefereix quedar-se perquè és més segur"

També parla de contactes amb altres líders religiosos, tot i que "no és el moment de dur a terme iniciatives conjuntes". "Parlem entre nosaltres, intentem donar-nos suport i comprendre les raons de cadascú", hi afegeix.

El cardenal ha reiterat sense embuts que el que va fer Hamas és "injustificable, incomprensible i inacceptable". Pizzaballa informa que la comunitat d'unes mil persones està reunida íntegrament en els complexos eclesiàstics: 500 són a l'Església llatina, 400 més han trobat refugi a l'Església ortodoxa grega. Unes 300, tant cristianes com musulmanes, estan refugiades a l'organització ecumènica cristiana YMCA, que es dedica a donar suport sobretot als joves. Tots ells són a la part nord de la Franja, d'on han de sortir, segons l'exèrcit israelià. "Els hem deixat total llibertat per decidir què volen fer, si traslladar-se o quedar-se", assenyala el cardenal. "És la seva elecció", diu. Pràcticament, tots han decidit quedar-se perquè "és més segur", ja que en altres llocs la situació "encara és pitjor". Subratlla que no saben on anar perquè, fins i tot, "desplaçar-se és perillós". "La frontera amb Rafah està tancada", confirma.

"Estem intentant aconseguir tot el material possible a través dels nostres contactes: aliments, medicines, aigua i gasoil per als generadors", explica. El cardenal té por que el conflicte s'estengui perquè si l'exercit israelià entra a Gaza per terra, hi haurà una greu crisi humanitària.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.