Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Per saber-ne més

(Massimiliano Menichetti -Vatican News) La visita del Papa Francesc a l'Iraq ha acabat avui amb el lema evangèlic “Tots són germans”. Ha estat una visita històrica, la primera d'un Pontífex a l’Iraq i en un país de majoria xiïta. Va començar el passat 5 de març, un pelegrinatge llargament desitjat per abraçar un poble que ha sofert tant però que també ha desenvolupat un gran desig de redempció i d'un futur de pau. Després del comiat de la Nunciatura Apostòlica i el Papa Francesc ha estat traslladat en cotxe a l'aeroport internacional de Bagdad, on ha arribat cap a les 9.20 hores, segons l'horari previst.

A l'aeroport, com estava previst, Francesc ha estat acomiadat pel President de la República Barham Salih i la seva dona. Hi ha hagut una breu reunió privada, d'uns deu minuts, al vestíbul interior. A continuació, Francesc ha recorregut la llarga catifa vermella per saludar els representants civils i religiosos que l’han seguit durant aquests tres intensos dies. A continuació, ha embarcat a l'avió A330 d'Alitalia que el portarà de tornada a Roma en poc més de 5 hores, on està previst que arribi a les 12.45 hores.

Tot just s’ha enlairat l'avió, el president Salih ha publicat un tuit: “Saludem a Sa Santedat el Papa Francesc que va ser el nostre convidat a Bagdad, Najaf, Ur, Nínive i Erbil -escriu- portant un gran missatge d'humanitat i solidaritat amb el nostre país. La seva presència, signe de pau i amor, romandrà per sempre en el cor de tots els iraquians”.

A l'avió com és habitual, està prevista la conferència de premsa, entre el Pontífex i els periodistes que han cobert el seu 33è viatge apostòlic.

Han quedat fixades per sempre en els cors dels iraquians les últimes paraules de salutació del Papa, pronunciades ahir després de la missa a Erbil a l'estadi Hariri: “Salam, salam, salam! Que Déu els beneeixi a tots. Que Déu beneeixi a l'Iraq. Aquest país”, va tornar a dir el Papa “romandrà sempre en el meu cor la trobada amb el gran aiatol·là al Sistani a Najaf, l'oració contra la guerra a Mossul, antic bastió de l'EI, l'abraçada als cristians de la plana de Nínive”, a qui el Papa va animar a no rendir-se, a perdonar i a no perdre mai l'esperança. “En aquests dies -va dir ahir Francesc- he escoltat veus de dolor i angoixa, però també he escoltat veus d'esperança i consol. El terrorisme i la mort mai tenen l'última paraula: Qui segueix els camins de Déu no pot estar contra algú, sinó a favor de tots”.

Tot just ha partit l'avió de Bagdad, el Sant Pare ha enviat un telegrama a Salih en el qual li ha expressat la seva profunda gratitud al president i al poble iraquià, per la “càlida acollida i la generosa hospitalitat que li han dispensat durant la seva estada”.